U trendu

Šef NATO-a kritikovao države jer nisu blagovremeno poslale pomoć Ukrajini

Države NATO-a nisu blagovremeno dostavile Ukrajini ono što su obećale – rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je došao u nenajavljenu posetu Kijevu.

Rusija sada žuri da u ratu koji traje više od dve godine iskoristi prednost na bojnom polju pre no što iscrpljene ukrajinske snage dobiju dodatnu vojnu pomoć Zapada.

Stoltenberg je rekao da su „ozbiljna kašnjenja u dostavi pomoći značila ozbiljne posledice na bojnom polju“ za Ukrajinu.

„NATO saveznici nisu isporučili šta su obećali“ – rekao je u osvrtu na odlaganje SAD i Evrope o slanju oružja i municije Ukrajini Stoltenberg u Kijevu na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„Nedostatak municije dozvolio je Rusima da napreduju na liniji fronta. Nedostatak vazduhoplovne odbrane je omogućio da više ruskih raketa pogodi svoje mete i nedostatak kapaciteta za napade na veću daljinu omogućilo je Rusiji da koncentriše više snaga“, rekao je Stoltenberg.

On je ipak ponovio da još nije kasno da Ukrajina pobedi, dajući uveravanja da je „više pomoći na putu“ i da se „uskoro“ očekuju nova obećanja pomoći.

Ukrajina i njeni zapadni partneri u trci su s vremenom da rasporede kritičnu novu vojnu pomoć koja može da pomogne da se zaustavi sporo ali stalno napredovanje ruskih snaga na istoku Ukrajine i presretnu napadi ruskih dronova i raketa.

Zelenski je rekao da je nova zapadna pomoć počela da stiže, ali sporo, naglasivši da to „mora da se ubrza“.

Iako se linija fronta od 1.000 kilometara malo pomerila od ranih dana rata, snage Kremlja su poslednjih nedelja malo po malo napredovale, posebno u oblasti Donjecka, zahvaljujući većoj brojnosti i velikim količinama municije upotrebljene protiv položaja ukrajinske odbrane.

Od neuspele kontraofanzive u leto 2023. Ukrajina je u defanzivi. Rusija je preuzela inicijativu i malo po malo zauzima teren na istoku i pored teških gubitaka, a ukrajinskoj vojsci nedostaje municija.

Uz to krajinski zvaničnici kažu da Rusija sakuplja snage za veliku letnju ofanzivu

Zapadni partneri Kijeva su više puta obećali da će biti uz njega „koliko god bude potrebno“, ali vitalna američka vojna pomoć bila je blokirana šest meseci zbog političkih nesuglasica u Vašingtonu, a evropska proizvodnja vojne opreme nije mogla da odgovori na tražnju. Ukrajinska proizvodnja teškog naoružanja tek sada počinje da dobija zamah.

Stoltenberg je rekao da je više oružja i municije za Ukrajinu na putu, uključujući raketne sisteme „Patriot“ za odbranu od ruskih napada iz vazduha na energetiku i gradove.

Rusija je mnogo veća od Ukrajine s većim resursima iz kojih može da se snabdeva. Ona je takođe dobila pomoć u naoružanju od Irana i Severne Koreje, prema tvrdnjama američke vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.