U trendu

Šef UN i desetine zemalja osudili sprovođenje ruskih izbora na ‘okupiranim’ oblastima u Ukrajini

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i desetine zemalja članica svetske organizacije osudili su juče održavanje ruskih predsedničkih izbora na ukrajinskim teritorijama koje je „okupirala“ Rusija.

„Generalni sekretar osuđuje napore Ruske Federacije da organizuje svoje predsedničke izbore na ukrajinskim oblastima koje je okupirala Ruska Federacija. Podseća da ilegalan pokušaj aneksiije ukrajinskih oblasti nije validan prema međunarodnom pravu“, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je ponovio posvećenost svetske organizacije „nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Pomoćnica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo je rekla tokom sastanka Saveta bezbednosti posvećenog izborima u Rusiji da je njihovo održavanje na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve, „neprihvatljivo“.

Sastanak Saveta bezbednosti UN održan je na zahtev Slovenije.

„Misija UN za nadzor ljudskih prava u Ukrajini ocenila je, kako su raniji, takozvani referendomi i lokalni izbori, održavani u prisilnom okruženju“, dodala je Dikarlo.

„Prema međunarodnom pravu, snaga koja je izvršila okupaciju, u ovom slučaju Ruska Federacija, obavezna je da poštuje zakone Ukrajine na okupiranim teritorijama“, dodala je ona.

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislicja, više od 50 zemalja (SAD, Francuska, Britanija, Japan, Australija, Južna Koreja i druge) takođe su osudile „na najstroži način“ održavanje ruskih predsedničkih izbora u više ukrajinskih oblasti.

„Organizovati izbore u drugoj zemlji članici UN bez njenog odobrenja je očigledno ignorisanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, napisali su oni podsećajući na rezolucije Generalne skupštine UN o tom pitanju.

Radi blokade Saveta bezbednosti zbog ruskog veta Generalna skupština UN je više puta u rezolucijama osudila rusku invaziju Ukrajine.

U oktobru 2022. ona je osudila „ilegalne aneksije“ ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson posle održavanja „ilegalnih referenduma“ i naglasila da to delovanje nema „nikavu validnost“ prema međunarodnom pravu.

Pomoćnik ruskog ambasadora pri UN Dmitri Poljanski rekao je da neće komentarisati „apsolutno neoprostive“ pokušaje „u toj sali“ da se mešaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje.

„Naša stvar je pravedna i, trijumfovaćemo!“, rekao je on i dodao da su te teritorije „administrativno i politički deo Rusije“, kako je naveo, sviđalo se to njima ili ne.

Predsednički izbori u Rusiji održavaju se od petka do nedelje a na njima će sasvim izvesno pobediti Vladimir Putin i osvojiti novi šestogodišnji mandat pošto je opozicija sklonjena, piše Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar