U trendu

Šehbaz Šarif novi premijer Pakistana

Šehbaz Šarif izabran je danas za premijera Pakistana.

Izabrala ga je Nacionalna skupština formirana posle parlamentarnih izbora čiji rezultat osporavaju pristalice bivšeg premijera Imrana Kana.

Šehbaz Šarif (72) bio je već predsednik Vlade od aprila 2022. do avgusta 2023.

Izabran je danas u Narodnoj skupštini sa 201 glasom „za“ i 92 „protiv“, tri nedelje posle izbora održanih 8. februara, obeleženih velikim sumnjama o proneveri. Glasovi protiv bili su za Ajuba Kana, kandidata koga podržava bivši premijer Imran Kan.

Imran Kan, koji se od avgusta nalazi u zatvoru, tvrdi da su izbori bili namešteni na sraman način, na inicijativu moćne vojske, da bi sprečili povratak njegove partije na vlast.

Da bi se vratili na vlast Šehbaz Šarif i njegova partija, Pakistanska muslimanska liga (PML-N) morali su da postignu koalicioni sporazum sa istorijskim rivalom, Pakistanskom narodnom strankom (PPP) Bilavala Buta Zardarija, i sa još nekoliko malih stranaka.

Zauzvrat je bivši presednik Asif Ali Zardari (2008-2013), suprug ubijene bivše premijerke Benazir Buto i otac Bilavala, imenovan od strane partije PPP za zajedničkog kandidata za predsednika.

Današnja sednica parlamenta bila je burna, obeležene razmenom uvreda sa pristalicama vrlo popularnog Imrana Kana, koji je bio prethodnik Šehbaza Šarifa na mestu premijera između 2018. i 2022. godine, pre nego što je smenjen izglasavanjem nepoverenja vladi.

Šehbaz Šarif, mlađi brat Navaza Šarifa koji je i sam bio premijer tri puta, treba da položi zakletvu sutra za petogodišnji mandat. Međutim nijedan pakistanski premijer nikad nije ostao do kraja tog petogodišnjeg mandata, piše agencija Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar