Sekretar SAD za odbranu operisan od raka, a da to Bela kuća nije znala

Sekretar SAD za odbranu Lojd Ostin je nedavno operisan od raka prostate, a kasnije je bio u bolnici i zbog lečenja infekcije urinarnog trakta povezane s tom operacijom, rekli su njegovi lekari u utorak, dok Bela kuća za to nije znala.

Otkriće raka daje odgovor na glavno pitanje o Ostinovoj hospitalizaciji koja sada traje osam dana. Ali to može samo povećati pitanja odgovornosti, pošto je predsednik Džo Bajden saznao za dijagnozu raka tek u utorak, iako je postavljena pre oko mesec dana.

„Niko u Beloj kući nije do jutros znao da sekretar Ostin ima rak prostate“, rekao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost. „A predsednik je obavešten odmah potom“.

Ostin je razgovarao s Bajdenom u subotu, istog dana kada je izdao saopštenje da je mogao da bolje postupi i obavesti javnost da je bio bolnici, ali u tom telefonskom razgovoru predsedniku nije rekao da ima rak.

Sedamdesetogodišnji Ostin primljen je u Nacionalni vojni medicinski centar Volter Rid 22. decembra i podvrgnut je operaciji radi uklanjanja raka. Nedelju dana kasnije dobio je infekciju. Bajdenu i drugim visokim zvaničnicima administracije danima nije rečeno o njegovoj hospitalizaciji ili raku.

Po rečima lekara, rak je otkriven kada je Ostin imao redovan opšti pregled početkom decembra. Rekli su da je „podvrgnut minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri“ i otišao je kući sledećeg dana. Ali 1. januara prijavio je mučninu i jak bol zbog infekcije, te se vratio u bolnicu.

Rekli su da mu je rak prostate rano otkriven i da je prognoza odlična.

Otkriće raka dolazi nakon nekoliko dana upornih pitanja o Ostinovoj hospitalizaciji i kašnjenja u obaveštavanju ključnih lidera što postavlja više pitanja o transparentnosti i verodostojnosti Ministarstva odbrane koje je u protekla četiri dana reklo da je on bio u bolnici radi „jedne odabrane manje medicinske procedure“, a ne operacije prostate.

U utorak još nije jasno kako će bolest uticati na Ostinov rad i putovanja.

Nedostatak transparentnosti u vezi sa Ostinovom hospitalizacijom, uključujući propust da se Bajdenu i drugim najvišim zvaničnicima danima to saopšti, izazvao je oštre kritike.

Nekoliko poslanika opozicionih republikanaca je čak reklo da Ostina treba da bude smenjen. A u utorak šef osoblja Bele kuće je naredio članovima kabineta da ga obaveste ako ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Portparol Pentagona je jednog zaposlenog koji je oboleo od gripa okrivio za propust što Bajden i drugi najviši zvaničnici danima nisu bili obavešteni da je Ostin hospitalizovan i da je predao vlast svojoj zamenici Ketlin Hiks.

Pentagon je u ponedeljak izdao memorandum i proširio krug lidera koje bi ministar odbrane morao da obavesti o bilo kakvom prenošenju ovlašćenja kako bi se osiguralo da, u budućnosti, „propisno i blagovremeno obaveštava predsednika i Bela kuća i, po potrebi, Kongres Sjedinjenih Država i američku javnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.