U trendu

Server: Vučić zauzeo i proruski i proevropski prostor u Srbiji

Američki profesor Danijel Server (Daniel Serwer) izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo da zauzme i proruski i proevropski prostor, iako je mnogo bliži proruskom pravcu nego proevropskom.

Server je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu (RSE) izjavio da je Vučić stvorio nefer izborni sistem koji njemu pogoduje i da se kampanja za jučeranje izbore odvijala u uslovima „jake medijske kontrole od strane vlasti i eksploatacije državnih resursa“.

„Vučić ne bi raspisivao vanredne izbore da nije očekivao pobedu. I sebe i stranku je pomerio udesno. `Progutao` je brojne desničarske snage. Iskoristio je vladu kao pokriće da osnaži svoj glas. Stvorio je slobodan, ali ne i fer izborni sistem, koji njemu pogoduje“, rekao je Server.

Američki profesor, poznavalac balkanskih pitanja, izjavio je da iako je dugo na vlasti, srpski predsednik nije približio državu Evropskoj uniji i da joj prkosi protivljenjem da uvede sankcije Rusiji i poricanjem da će Srbija poštovati postignute sporazume sa Kosovom.

„Ne očekujem da će EU uspeti da postigne konsenzus o bilo čemu što bi moglo biti pritisak na Srbiju. Nadam se da će SAD biti drugačije. Kada se vratimo na događaje od 24. septembra,  pobunu na severu Kosova koju je očigledno organizovao Beograd, očekivao bih da SAD reaguju na to“, izjavio je on.

Server je o 64 ili 65 mandata koje je osvojila opoziciona lista „Srbija protiv nasilja“ rekao da je važno što će biti u parlamentu te da moraju dobro da razmisle o tome šta žele da nametnu kao program buduće vlasti.

„Ne žele da kažu ništa što bi sugerisalo da bi oni imali blaži odnos sa Kosovom i zahtevali pravi sporazum sa Kosovom. Oni moraju da razmisle – da li je zaista pametno tako raditi ili ne“, rekao je on.

Za rezultate liste koju vodi doktor Branimir Nestorović naveo je da odražava desne sentimente dobrog dela građana i da oni objašnjavaju slab rezultat Socijalističke partije Srbije na čijem je čelu Ivica Dačić koji više nije ozbiljna politička snaga u Srbiji jer nema stvarnu političku nezavisnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar