U trendu

Severnokorejski lider Kim Džong Un napunio 40 godina ali su proslave izostale

Severnokorejski lider Kim Džong Un danas je napunio 40 godina, ali bez  organizovane proslava u zemlji u trenutnu pojačanih tenzija u regionu.

Od kada je preuzeo vlast u zemlji krajem 2011. godine Kim koji je treća generacija vladara Severne Koreje je brzo učvrstio apsolutnu vlast u zemlji.

Ali njegov rođendan tek treba da bude zvanično proslavljen, za razliku od datuma rođenja njegovog pokojnog oca Kim Džong Ila i dede Kim Il Sunga.

Njihovi rođendani su dva najveća praznika na severu i obeležavaju se velikom pompom, ponekad i masovnim vojnim paradama.

Danas je državna novinska agencija Severne Koreje objavila poduži članak u kome se veličaju Kimove ideje za velike građevinske projekte tokom poslednje decenije i takođe je rečeno da je Kim prethodnog dana posetio farmu pilića sa svojom ćerkom, ali nije spominjao njegov rođendan. 

Neki analitičari spekulišu da je Kim još uvek relativno mlad i da su mu potrebni veći uspesi kako bi imao velike proslave rođendana.

Rođendani su centralni deo mitologije Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, koji su vladali Severnom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. godine. 

Njihovi rođendani 15. aprila za Kim Il Sunga i 16. februara za Kim Džong Ila obično se proslavljaju odavanjem počasti pred njihovim ogromnim statuama, zabavama, vatrometom i umetničkim nastupima.

Rođendan Kim Il Sunga proglašen je zvaničnim praznikom 1968. godine kada je napunio 56 godina, navodi se na veb stranici koju vodi Ministarstvo ujedinjenja Južne Koreje, dok je ođendan Kim Džong Ila navodno postao zvanični praznik 1982. godine, kada je on napunio 40 godina.

Severna Koreja nikada nije zvanično komentarisala rođendan Kim Džong Una, a jedini put kada je rođendan Kima spomenut u javnosti bilo je 2014. godine, kada je bivša NBA zvezda Denis Rodman zapevao „Srećan rođendan“ pre egzibicione košarkaške utakmice u Pjongjangu.

Postoje i mišljenja da je Kim možda zabrinut zbog privlačenja neželjene pažnje prema svojoj majci, Ko Jong Hui, plesačici rođenoj u Japanu koja je bila poznata kao treća ili četvrta supruga njegovog oca.

Odnosi Koreje sa Japanom, koji je kolonizovao Korejsko poluostrvo u prošlosti, kao i činjenica da ona nije bila prva žena Kim Džong Ila, smatraju se nepovoljnim za legitimitet Kimova dinastička vladavine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar