U trendu

Si Đinping povodom posete Srbiji uputio Vučiću pismo zahvalnosti

Predsednik Kine Si Đinping danas je povodom nedavne posete Srbiji, u pismu predsedniku Aleksandru Vučiću, izrazio „zahvalnost na toplom i prijateljskom prijemu“ istakavši da „pridaje veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa i da je spreman da zajedno sa njim ulaže napore u izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri“.

„Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dve zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, beleže međusobno političko poverenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dve zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju, navodi se u pismu Si Đipinga Aleksanru Vučiću koje prenosi pres služba predsednika Srbije.

Si je ukazao da su tokom njegove posete „duboko razmenjena mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa“ i da je postignut niz važnih konsenzusa.

„Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije“, naveo je.

U pismu Vučiću kineski lider je naveo da je spreman da sa predsednikom Srbije nastavi da održava strateške komunikacije i redovne kontakte dodajući da „visoko ceni“ njegovu „čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije“ kao i njegovu „dalekovidost zbog doslednog zalaganja za razvoj kinesko-sprskih prijateljskih odnosa“.

„Pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama. Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dve zemlje, dajući novi i veći doprinos svetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo“, zaključio je Si u pismu Vučiću povodom posete Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.