U trendu

Šider: Od istrage izbora u Srbiji se nije odustalo, EP verovatno neće posmatrati beogradske

Od međunarodne istrage decembarskih izbora u Srbiji se nije odustalo, a za sada nije poznato da li će misija Evropskog parlamenta (EP) posmatrati i predstojeće beogradske izbore  – izjavio je danas evroposlanik Andreas Šider.

Šider koji je bio jedan od članova posmatračke misije EP na decembarskim izborima, rekao je danas u Briselu novinarima iz Srbije da posmatračke misije EP za izbore za gradsku vast Beograda 2. juna najverovatnije neće biti jer se gotovo u isto vreme, od 6. do 9. juna, održavaju izbori za Evropski parlament.

Ali, „nadamo se da će biti jake delegacije iz ODIHR-a“, kazao je on.

Šider smatra da se do novih beogradskih izboria došlo zbog pritiska međunarodne zajednice.

„A morali su da budu ponovljeni jer nešto sa njima nije bilo u redu… Međunarodna zajednica je to jasno rekla, predsednik (Vučić) je osetio pritisak, zbog čega je morao da ponovi izbore, iako to nije želeo“, ocenio je Šider.

Upitan da li se odustalo od međunarodne istrage o nepravilnostima na decembarskim izborima u Srbiji što je bila i preporuka u Rezoluciji EP upućenoj Evropskoj komisiji, Šider je naveo da se nije odustalo.

„Istraga je jedino moguća u saradnji sa Srbijom. To znači da mora postojati volja srpske vlade, predsednika Vučića i drugih“, dodao je on.

Naveo je da se u Evropskoj komisiji već razgovaralo na koji način bi mogla da bude sprovedena ta istraga i ko bi u nju bio uključen.

„Ali, dokle god postoji blokada srpskih vlasti, nije moguće sprovesti ovu istragu“, rekao je Šider.

Govoreći o svom odnosu s Vučićem i nedavnim napadima vrha srpske vlasti koje su došle zbog Šiderovih tvrdnji o nepravilnostima na decembarskim izborima, ocenio je da to nije nanelo nikakvu štetu njegovoj reputaciji među građanima Srbije.

„Na kraju krajeva, mislim da je iskristalisalo moj profil kao nekoga ko se bori za demokratiju, bilo kod kuće, bilo u Briselu, ili u inostranstvu“, kazao je Šider.

Upitan kakva je Vučićeva reputacija u Evropi i kako ga vide evropski političari, rekao je da ga sve partije u EP gledaju veoma kritički, uključujući i sestrinsku partiju Srpske napredne stranke (SNS) – Evropsku narodnu partiju (EPP).

„Svi su naučili lekciju da kada se sastanete s njim, on pravi šou, ali mu na kraju ne možete verovati. Ne možete da imate poverenje da radi ono što kaže“, kazao je Šider.

Naveo je da želi da vidi Srbiju, kao i ceo Zapadni Balkan, u Evropskoj uniji, ali da je neophodno sprovođenje reformi čega u Srbiji sada nema.

„To se odnosi na vladavinu prava, antikorupciju, ekonomske i socijalne reforme… Mnogo je potrebno uraditi u svim zemljama, posebno u Srbiji. U poslednjim godinama, vlada se kretala u pogrešnom smeru“, ocenio je Šider.

Šider koji je šef poslaničke grupe austrijske Socijaldemokratske partije u EP, uputio je Srbima sa austrijskim državljanstvom poziv da učestvuju na izborima za Evropski parlament, navodeći da u Austriji živi oko 300.000 ljudi sa srpskim korenima, a da se Beč naziva i „drugi najveći srpski grad“.

„Srbi (u Austriji) su snažna radnička klasa, odgovara im socijalna demokratija i žele politike koje garantuju socijalnu sigurnost, regularne plate sa kojima mogu da žive“, rekao je Šider i dodao da Srbi koji žive u Austriji većinski žele da vide Srbiju u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.