U trendu

Sindikat Nezavisnost u Galenici: U toku je štrajk, tražimo povećanje zarada

Oko 250 radnika zemunske fabrike lekova Galenika, članova sindikata UGS „Nezavisnost“, danas štrajkuje sa zahtevom da im vlasnik, brazilska firma EMS, poveća zarade, rekao je predsednik tog sindikata Zoran Pantelić.

On je za Betu rekao da se, prema kolektivnom ugovoru, plate usklađuju jednom godišnje i da su pregovori počeli u novembru prošle godine, kako bi dogovor počeo da se primenjuje od februara ove godine, kada stari ističe.

Zahtev je da se zaposlenima u proizvodnji zarada poveća od 15 do 20 odsto, a pratećim službama deset odsto.

„Poslodavac je ponudio da poveća pola od procenta koji smo tražili od februarske zarade, a ostatak od jula. Članovi Samostalnog sindikata su pristali na u ponudu i prekinuli štrajk“, rekao je Pantelić, koji je i predsednik Štrajkačkog odbora.

Dodao je da radnici koji štrajkuju rade u strateškom delu proizvodnje i da fabrika zapošljava oko 700 ljudi, od čega je oko 200 u inostranstvu u predstavništvima ili su trgovački putnici.

Naveo je da su zarade u Galenici ispod proseka u toj grani privrede i da postoji opravdana bojazan da će napustiti tu farmaceutsku kompaniju.

Pantelić je rekao i da opravdano traže povećanje zarada jer je inflacija prošle godine bila 12 odsto i da zarade treba da obezbede pristojan život.

Štrajk je počeo juče ujutro u prvoj smeni, ali se prema rečima Pantelića sindikat „Nezavisnost“ nije oglašavao u medijima da bi poslovodstvu EMS-a dao vremena za pregovore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.