Širom Izraela održani protesti protiv vlade praćeni nasiljem

Protesti protiv vlade održani su u Tel Avivu, Jerusalimu i drugim gradovima širom Izraela i bili su praćeni sukobima sa policijom i nasilnim hapšenjem nekoliko demonstranata.

Organizatori sinoćnjih demonstracija u Jerusalimu, na kojima se pozivalo na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze i nove izbore, izjavili su za izraelske medije da su bili očevici hapšenja četiri demonstranata, te da je policija koristila prekomernu silu.

Protesti, veći nego što je uobičajeno, održani su u vreme obnovljenih nastojanja SAD da ponovo počnu pregovori o taocima i pojačanog gneva izazvanog nedavnom izjavom premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je spreman da potpiše „delimičan sporazum“ koji bi omogućio nastavak borbi izraelskih snaga u Pojasu Gaze.

U Jerusalimu na Trgu Pariz kraj Netanjahuove zvanične rezidencije policajac je psovao i pretio demonstrantu kojeg je potom pritvorio.

Izraelska policija je demonstranta označila provokatorom, ali je takođe rekla da ponašanje policajaca nije u skladu s očekivanim razgovorom i ponašanjem pripadnika policije, čak i u turbulentnim situacijama kao što je bila ta. Zbog toga je najavljena istraga.

Nasilno hapšenje drugog demonstranta je snimljeno i na snimku se vidi kako ga je jedan iz grupe policajaca prislonio na haubu automobila i momentalno zgrabio za vrat, dok su okupljeni upozoravali da ga ne davi.

Sukobi su izbili i u Tel Avivu gde su se demonstracije usredsredile na patnje talaca i praćene protestom koje su predvodile njihove porodice ispred sedišta udruženja radničkih sindikata.

Snimljeno je kako policajci guraju jednu poslanicu, uprkos činjenici da ima imunitet kao član parlamenta (Kneseta).

Ona je izjavila da su je policajci napali i vukli za kosu dok je pomagala jednom demonstrantu i kasnije objavila na platformi X da je nasilje protiv članova porodica talaca i aktivista postalo rutina.

„Ovo je policija vlade, a ne policija javnosti, ali oni ne plaše ni mene, ni nas. Policija će biti obnovljena“, rekla je poslanica iz Laburističke stranke levog centra.

Demonstranti su zapalili vatru ispred zgrade sindikata i pozvali predsedavajućeg Arnona Bar-Davida da pozove na opšti štrajk i „zatvori“ ekonomiju Izraela, kako bi se izvršio pritisak na vladu da postigne sporazum s islamističkim Hamasom i oslobodi oko 120 još uvek zatočenih talaca.

Sto pet talaca civila oslobođeno je tokom sedmodnevnog prekida vatre krajem novembra prošle godine, četvoro pre toga, a sedmoro su oslobodile izraelske snage.

Uz to su pronađeni posmrtni ostaci 19 talaca, uključujući tri koje su greškom ubili vojnici.

Izraelska vojska je potvrdila smrt 42 osoba koje još drže palestinske ekstremističke organizacije, a jedna se vodi kao nestala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.