U trendu

Skupština Crne Gore treba da bira vladu 30. oktobra, ali sednica još nije zakazana

Sednica parlamenta Crne Gore na kojoj će biti izabrano rukovodstvo parlamenta i vlada trebalo bi da bude održana u ponedeljak 30. oktobra, potvrdjeno je agenciji Beta.

Ipak, zvaničan zahtev za održavanje sednice još nije dostavljen, rečeno je Beti u Skupštini Crne Gore.

Sporazumom o formiranu nove vlasti definisano je da se šef Skupštine, njeni potpredsednici i vlada biraju istog dana. Iako deo pravnika tvrdi da, prema Poslovniku, to nije moguće, više aktuelnih i bivših poslanika tvrdi da se to može uraditi bez kršenja akata.

Okosnicu vlade činiće Pokret Evropa sad, a u njoj će biti i Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića i dve koalicije albanske manjine, Albanski forum i Albanska alijansa.

Vladu će u parlamentu podržavati bivše članice prosrpskog Demokratskog fronta, Mandićeva Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koje će zauzvrat, uz mesto predsednika parlamenta, dobiti i 40 odsto pozicija „po dubini“ i deo ambasadorskih mesta.

Bivše članice Demokratski fronta (DF) biće deo nove crnogorske vlade mandatara Milojka Spajića i pored protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, oni će podržavati manjinsku Vladu u parlamentu, a krajem sledeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to će jedan od lidera Andrija Mandić biti na čelu Skupštine.

U sporazumu koji su potpisali se navodi da se spoljnopolitička orijentacija vlade temelji na punoj posvećenosti integracijama i ubrzanom procesu pristupanja EU, članstvu u NATO, i razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore.

Vlada će imati predsednika, četiri potpredsjednika i 18 ministara.

Spajićev pokret Evropa sad imaće, osim mesta premijera 10 ministara, među kojima spoljnih poslova, evropskih poslova, pravde, finansija, zdravlja, energetike, urbanizma, saobraćaja, prosvete, socijalnog staranja.

Demokrate Alekse Bečića će, uz dva potpredsednička mesta, dobiti i četiri ministarstva – unutrašnjih poslova, odbrane, turizma i ekologije, kulture i medija.

Socijalistička narodna partija će zadržati dva resora, poljoprivrede i šumarstva kao i sporta i mladih koje trenutno pokriva u vladi Dritana Abazovića.

I albanske partije zadržaće dva ministarstva kojima rukovode u sadašnjoj Vladi, ljudskih i manjinskih prava i javne uprave. Dobiće i potpredsednika vlade.

Van vlade ostali su  Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija, nacionalne partije Bošnjaka i Hrvata kao i poket URA Dritana Abazovića.

Vlada Milojka Spajića biće treća od smene trodecenijske vlasti DPS na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Prethodne dve izgubile su poverenje u Skupštini – vlada Zdravka Krivokapića februara 2022, a Dritana Abazovića avgusta iste godine.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar