U trendu

Skupština usvojila medijske zakone

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, za koje Vlada kaže da garantuju slobodu javnog informisanja, a opozicija tvrdi da se njima „uvodi mrak“ u Srbiju.

U obrazloženju predloga ta dva zakona, Vlada je navela da će biti uvedena zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

Ministar informisanja Mihajlo Jovanović predstavljajući zakone poslanicima rekao je da će nakon usvajanja zakona građani biti bolje informisani, zaposleni u medijima zaštićeniji prilikom obavljanja svog posla, a mediji biti u prilici da građane informišu o temama iz svih oblasti života, pazeći da se tom prilikom ne ugrožavaju prava drugih, ili postupa protiv odredaba zakona.

On je naveo da će od sada članove REM-a predlagati nezavisna udruženja i tela, ali da će ih i dalje birati skupštinska većina.

Proevropske opozicione stranke tražile su da se zakoni povuku iz procedure ili izmene u delu kojim se omogućava da državni Telekom sada i legalno može da bude vlasnik medija i da će ti mediji „biti centar državne propagande“.

U skupštinskoj raspravi više puta je rečeno da se „povratak države u medije“ planira radi još većeg kontrolisanja medija pred izbore.

Poslanici danas glasaju o još 57 zakonskih predloga sa dnevnog reda sednice, nakon što su pored dva medijska zakona usvojili i Budžet za 2024. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar