U trendu

Slovenija od danas nestalna članica Saveta bezbednosti UN

Slovenija je od danas po drugi put nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a među pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom nalaze se još Alžir, Gvajana, Južna Koreja i Sijera Leone.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih sa pravom veta – Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.

Neparnih godina u Savet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Od novih nestalnih članica najviše iskustva ima Alžir kome je ovo četvrti dvogodišnji mandat u Savetu bezbednosti UN, a najmanje Slovenija i Sijera Leone koje po drugi put ulaze u to telo. Gvajana i Južna Koreja danas počinju svoj treći mandat nestalne članice SB UN.

Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savetu bezbednosti UN. Medju njima su i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija.

SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tela do sada bile Slovenija (1998-1999), Hrvatska (2008-2009) i BiH (2010-2011).

Nove nestalne članice SB UN od danas se pridružuju Ekvadoru, Japanu, Malti, Mozambiku i Švajcarskoj koji su nestalne članice Saveta bezbednosti UN od prošle godine, dok je predstavnicima Albanije, Brazila, Gabona, Gane i Ujedinjenih Arapskih Emirata 31. decembra 2023. završen mandat.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar