U trendu

Šmit: Do marta potrebno usvojiti tehničke izmene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit izjavio je danas da je prioritet da BiH do marta, kada se odlučuje o otvaranju pristupnih pregovora za BiH u EU, usvajanje tehničkih izmena Izbornog zakona, koje će obezbediti integritet izbornog procesa.

Šmit je ocenio da politički akteri u BiH treba da izbegavaju povezivanje tehničkih mera izbornog integriteta sa sprovođenjem presuda Evropskog suda za ljudska prava o omenogućavanju diskriminacije po etničkoj osnovi na izborima za Predsedništvo BiH, za šta su potrebne ustavne promene.

„Ako se sveobuhvatna i održiva rešenja za ova ključna ustavna pitanja ne mogu postići u kratkom vremenu koje je na raspolaganju pre donošenja odluke o evropskim integracijama, onda bi se Izborni zakon trebao izmeniti tako da obuhvati druga pitanja, kao što su uvođenje tehnologija koje uključuju elektronsko brojanje glasačkih listića i prenos rezultata, ili kvalifikacije i integritet članova biračkih odbora i pravila koja garantuju pravedno takmičenje na izborima“, ocenio je visoki predstavnik, saopšteno je iz OHR-a.

Šmit je istakao da je dužnost odgovornih političara u BiH da, posle skoro 15 godina rasprave, ostvare konkretan rezultat.

„Nema sumnje da to očekuju i građani i evropski partneri. Pravo građana da budu sigurni da se njihov glas računa mora se striktno poštovati. Ovo bi trebalo da bude na snazi za lokalne izbore u oktobru ove godine“, naveo je.

Dodao je da njegova očekivanja ostaju nepromenjena, naglašavajući da je, bez obzira na ishod parlamentarne procedure u vezi sa tehničkim izmenama Izbornog zakona, imperativ da svako usvojeno rešenje sadrži preporuke međunarodnih tela, uključujući GRECO, OEBS, ODIHR i Venecijansku komisiju.

„Ove preporuke služe kao ključne smernice za standarde koji obezbeđuju transparentan, pošten i verodostojan izborni proces“, istakao je Šmit.

Navodeći hitnost i važnost ovih reformi, visoki predstavnik je rekao da je primarni cilj vratiti poverenje birača u izborni proces.

„Usvojene reforme ne bi trebalo da budu usmerene ka širenju uticaja političkih stranaka, već bi, pre svega, trebalo da osnaže birače i daju im mogućnost da biraju kandidate unutar izbornog procesa u koji imaju poverenje“, naglasio je Šmit.

Dodao je i da integritet i nepristrastnost Centralne izborne komisije (CIK) BiH mora biti zagarantovana, najavivši da će pažljivo prati rad svih političkih stranaka uključenih u tehničke izmene Izbornog zakona, ponovivši da je to prioritet, a na izmene načina izbora članova Predsedništva BiH.

Visoki predstavnik je krajem prošle godine najavio da će nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH, ako one u „skorije vreme“ ne budu usvojene u parlamentu BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar