SNV Kosova i Metohije: Crni božur Vučiću, Srpskoj listi i Rakočeviću

BEOGRAD, 10. decembra 2023. (Beta) – Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije pozvalo je danas kosovske Srbe da na predstojećim izborima ne glasaju za listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“. 

„Pozivamo Srbe s Kosova i Metohije da masovno izađu na izbore i da ne glasaju za listu ‘Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane’. Svaki glas podrške Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i Aleksandru Vučiću bio bi ravan samoubistvujer bi Vučić time bio ovlašćen da dovrši započetu izdaju Kosova i Metohije i Srbe prepusti velikoj Albaniji“, saopštilo je SNV. 

Predsedništvo SNV-a je ocenilo da je političko i bezbedonosno stanje Srba na Kosovu i Metohiji katastrofalno. 

„Iako se narod se nalazi u ozbiljnom procesu iseljavanja, niko ništa ne čini da se ti procesi zaustave. Na loš položaj Srba utiče i militantna politika kosovskog premijera Aljbina Kurtija koja uliva strah kod preostalog srpskog stanovništa“, istaknuto je i navedeno da se u poslednjih deset godina s Kosova iselilo više od 40.000 Srba. 

SNV je dodelilo Crni kosovski božur predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Srpskoj listi i direktoru Doma kulture u Gračanici Živojinu Rakočeviću, dok je Crveni kosovski božur dobio predsednik Udruženja domaćina Srbije Nićifor Aničić. 

Kako je obrazloženo, Vučiću i Srpskoj listi je dodeljen Crni božur zbog prihvatanja briselskog, vašingtonskog i francusko-nemačkog spurazima i Ohridske mape puta, „čime su izvršili izdaju nacionalnih i državnih interesa“. 

Rakočeviću je dodeljen Crni božur zbog zabrane korišćenja sale Doma kulture u Gračanici za održavanje Sabora Srpskog nacionalnog veća. 

Predsedništvo SNV-a je odlučilo da svakog decembra dodeljuje crveni i crni kosovski božur za delovanje pojedinaca i ustanova u oblasti poštovanja ljudskih i političkih prava, nacionalnih, demokratskih, humanitarnih i moralnih vrednosti na Kosovu i Metohiji. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.