U trendu

Šole ohrabio Vučića da podstakne smirivanje krize na Kosovu

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole (Dereck Chollet) izjavio je danas da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „podstakne mir među kosovskim Srbima“.

Šole je večeras na Tviteru napisao da je u petak „ohrabrio predsednika Srbije Vučića da podstakne smirenje među kosovskim Srbima, preduzme korake da pomogne smirivanju krize na severu Kosova i vrati se na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u dijalogu uz podršku Evropske unije“.

Situacija na severu Kosova danas je bila mirna, a u Zvečanu i Leposaviću nastavljeni su protesti zbog preuzimanja lokalne vlasti od strane novoizabranih gradonačelnika iz redova albanskih partija.

Po medijskim izveštajima iz Zvečana, na protestu u tom mestu uglavnom učestvuju žene koje su zaposlene u sektoru obrazovanja.

Veći broj vojnika Kfora prisutan je na severu Kosova, gde je situacija napeta nekoliko dana pošto su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom, kako bi omogućile da u njih uđu novi gradonačelnici Albanci.

U više navrata je došlo do sukoba Srba sa snagama Kfora i kosovskim policajcima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar