U trendu

Spajić: Nismo pod pritiskom stranih ambasada

Mandatar za sastav vlade Crne Gore i predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić izjavio je da ima još vremena za formiranje vlade i dodao da nesu pod pritiskom stranih ambasada.

„Ne postoji nikakav pritisak. To su partnerske zemlje koje žele da pomognu Crnoj Gori. Jako su zainteresovani za nas jer Crna Gora može da bude predvodnik i primer svima, ali mi se toliko neozbiljno ponašamo na političkoj sceni da su i oni zabrinuti šta će se desiti”, kazao je Spajić novinarima nakon sastanka sa ambasadorima EU kojima je predstavio koncept buduće vlade.

Gotovo mesec i po od kada je dobio mandat lider Pokreta „Evropa sad“, Milojko Spajić nije blizu sastavu nove crnogorske vlade.

Spajić je pod snažnim pritiskom da u Vladu uvede bivše članice Demokratskog fronta bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i sa druge strane i jasnog stava međunarodne zajednice koja se tome oštro protivi.

Posebno je upitno da li ima podršku unutar sopstvene liste jer se dve poslanice zalažu za ulazak DF-a u Vladu. Te dve poslanice su bliske potpredsedniku PES-a i predsedniku države Jakovu Milatoviću koji zagovara ulazak bivših članica DF-a u Vladu.

Spajić je kazao i da je primarni spoljnopolitički cilj Crne Gore članstvo u EU i da ne treba da bude iznenađenje što su tu (u Delegaciji EU).

„Razmenili smo mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji i dobili jednu snažnu poruku nove energije optimizma u proširenju i da Crna Gora ima veliku šansu, ukoliko formira vladu, ukoliko se institucije postave na noge, da bude naredna članica EU“, rekao je Spajić nakon sastanka sa ambasadorima.

Spajić je kazao da rade na obezbeđivanju potrebne podrške sa formiranje Vlade.

„Ogromni su problemi, inflacija je veliki problem za sve građane, mislim da političare to nije briga. Nadamo se da će se zbog toga vlada što pre formirati“, kazao je Spajić.

Na pitanje da li su upitna dva glasa poslanica PES-a odgovorio je „videćemo“.

„Za sada ne bih to komentarisao…Videćemo. Glavni odbor je bio izričit. Ogromna većina je podržala ovaj koncept vlade od 44 poslanika koja su podržala i moju kandidaturu za mandatara. Nikome nije jasno da ako 44 poslanika podrže direktno kandidaturu, pre toga potpišu kandidaturu, zašto je sada problem ta većina i zašto se izmišljaju razlozi kojekakve vrste. Mislim da smo kao partija vrlo jasno i ne postoje nesporazumi unutar partije“, rekao je odgovarajući na pitanje da li će se ići ka isključenju poslanica Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović koje se protive njegovom konceptu Vlade iz PES-a.

Na pitanje sa kojom podrškom sada raspolaže, Spajić je odgovorio: „Nije to kao ‘lajv-skor’ u kladionici, to je proces razgovora, cilj je podrška 44 poslanika, imamo još dosta vremena“.

Predsednik Jakov Milatović dao je mandate za sastav Vlade Spajiću 10. avgusta i on ima 90 dana da sastavi Vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар