Spajić odgovorio Vučiću: Crna Gora samostalno odlučuje

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je danas da je Crna Gora samostalno donela odluklu o usvajanju Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali da „rezolucije i prošlost nisu u fokusu“ vlade u Podgorici.

Spajić je to saopštio na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pozvao Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da se javno odrede da li je on, tj Vučić, „bio idejni tvorac“ Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i da li je vršio pritisak na njih da se taj dokument usvoji u crnogorskom parlamentu.

„Molim ih da izađu u javnost i da objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se izvinjavaju danonoćno, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da sa tim ima veze Beograd i ja lično“, kazao je Vučić ranije danas na konferenciji za medije.

Spajić je tim povodom preko društvene mreže Iks (X) kazao da Crna Gora „sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mauthauzen i Dahau“ donosi kao nezavisna zemlja koja je „principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti“.

Spajić je rekao da je još na majskom samitu lidera Zapadnog Balkana u Kotoru Vučiću preneo da će Crna Gora biti „principijelna i u osudi svakog zločina, i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane”.

„Ove druge teme treba da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti“, dodao je.

Poručio je i da su vladi u Podgorici „jako bitni bilateralni odnosi sa svim susedima“, te da je „važno da se sva potencijalno otvorena pitanja reše do kraja“.

„Partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve. Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti. Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u senci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije – umesto uljepšavanja prošlosti – bavimo se ljepšom budućnosti“, napisao je Spajić na društvenoj mreži Iks.

Skupština Crne Gore je prošlog petka glasovima parlamentarne većine usvojila Rezoluciju o Jasenovcu. Za taj dokument koji su predložile prosrpske partije Andrije Mandića i Milana Kneževića, glasao je i Spajićev Pokret Evropa sad (PES).

Zvanični Zagreb je uoči rasprave o rezoluciji uputio vladi u Podgorici protestnu notu, dok je nakon usvajanja hrvatski premijer Anderj Plenković saopštio da je Rezolucija donesena kao odgovor na rezoluciju UN-a o Srebrenici i „pod instrumentalizacojom jedne druge države u regiji“.

On je poručio vlastima u Podgorici da „oni koji žele ići prema članstvu u Evropskoj uniji, moraju voditi računa o dobrosusedskim odnosima i međusobnom poštovanju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.