SPC: Izmene u sastavu Sinoda, izabrani novi episkopi – vikari, formirane nove eparhije

Sabor Srpska pravoslavne crkve (SPC) saopลกtio je danas da je u Sinodu mandat prestao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu baฤkom Irineju, ฤime ฤ‡e oni u narednom jednogodiลกnjem periodu biti ฤlanovi-zamenici ovog tela.

ฤŒlanovi Sinoda u preostalom jednogodiลกnjem mandatu ostaju episkop braniฤevski Ignjatije i episkop gornjokarlovaฤki Gerasim, a za nove ฤlanove u predstojeฤ‡em dvogodiลกnjem mandatu izabrani su episkop zvorniฤko-tuzlanski Fotije i episkop raลกko-prizrenski Teodosije.

Sabor predstavlja neku vrstu crkvene skupลกtine, okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, dok je Sinod – crkvena vlada.

Na ovogodiลกnjem redovnom zasedanju izabrana su ฤetiri nova episkopa koji ฤ‡e biti na duลพnost pomoฤ‡nika – vikara, veฤ‡ postojeฤ‡im arhijerejima.

Za vikarne episkope patrijarha Porfirija izabrani su arhimandrit Tihon (Rakiฤ‡eviฤ‡), nastojatelj manastira Studenice, sa titulom episkop moraviฤki, i jeromonah Nikon (Cvjetiฤ‡anin), sabrat manastira Kovilja (eparhija baฤka), sa titulom episkop jenopoljski.

Za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izabran je protosinฤ‘el Pajsije (ฤerkoviฤ‡), nastojatelj Cetinjskog manastira, sa titulom episkop dioklijski, najzad, za vikara episkopa novograฤaniฤko-srednjezapadnoameriฤkog Longina izabran je arhimandrit Serafim (Baltiฤ‡), klirik ove eparhije, sa titulom episkop kostajniฤki.

Formirane su i ฤetiri nove eparhije u Evropi.

Podelom eparhije britansko-skandinavske formirane su eparhija skandinavska sa sediลกtem u Stokholmu, ฤiji eparhijski arhijerej ฤ‡e biti dosadaลกnji episkop britansko-skandinavski Dositej, i eparhija britansko-irska sa sediลกtem u Londonu, za ฤijeg arhijereja je izabran dosadaลกnji vikar patrijarha Porfirija, episkop jegarski Nektarije.

Podelom dosadaลกnje Austrijsko-ลกvajcarske eparhije formirane su eparhija austrijska sa sediลกtem u Beฤu, kojom ฤ‡e do daljnjeg administrirati episkop baฤki Irinej, i eparhija ลกvajcarska sa sediลกtem u Cirihu, za ฤijeg je episkopa izabran dosadaลกnji episkop austrijsko-ลกvajcarski Andrej.

Sabor je saopลกtio da se bavio i temom organizacije Crkve, kao i izmenama i dopunama odredaba njenog Ustava SPC koje se tiฤu titulatura eparhijskih arhijereja.

Mada Sabor nije precizirao o ฤemu je reฤ, radi se o podizanja nekih sadaลกnjih episkopskih titula na viลกi nivo, kao ลกto je to na svom sajtu objavila eparhija zvoniฤko-tuzlanska eparhija.

Episkop Fotije naveo je da ฤ‡e njegova nova titula biti arhiepiskop i mitropolit zvorniฤko-tuzlanski, ali ฤ‡e poฤeti zvaniฤno da se primenjuje kada sluลพbeno o tome dobije pisanu odluku Sabora.

„U svakom sluฤaju dobijanje ove drevne titule, liฤno smatram blagoslovom Crkve, i gledam na to kao na zajedniฤki doprinos svih crkvenih delatnika i svih naลกih vernika kroz istoriju, a posebno onih od 1920. godine, kada je naลกa eparhija iz statusa mitropolije, zarad jedinstva Srpske Crkve, vraฤ‡ena u status eparhije“, naveo je episkop zvorniฤko-tuzlanski Fotije, na sajtu eparhije.

Sabor SPC: Kosovo i Metohija najvaลพnije pitanje, Priลกtina gradi etniฤko albansko druลกtvo

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopลกtio je da je pitanje Kosovo i Metohije najvaลพnije pitanje kojim se bavio tokom viลกednevnog zasedanja, u kripti hrama Svetog Save, i da sa najveฤ‡om zabrinutoลกฤ‡u konstatovao, kako je navedeno, da danas kosovske vlasti nesumnjivo idu u pravcu negiranja osnovnih prava srpskog naroda i Crkve, a sve u cilju izgradnje etniฤkog albanskog druลกtva.

„Sabor ostaje pri svom dosadaลกnjem jednoduลกnom stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji moraju reลกavati iskljuฤivo dijalogom, zasnovanim na poลกtovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjneih nacija, meฤ‘unarodnim poveljama koje garantuju oฤuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru“, poruฤio je danas Sabor, koji u zasedanju okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, pod predsedavanjem patrijarha Porfirija.

Kako je navedeno, „iako naลกa Crkva nije direktno ukljuฤena u politiฤki dijalog izmeฤ‘u Beograda i Priลกtine, mi ne moลพemo da ravnoduลกno posmatramo sve teลพi razvoj dogaฤ‘aja i s pravom oฤekujemo da naลกi stavovi i zabrinutost za naลก verni narod i svetinje budu uvaลพeni u ovom procesu“.

„U tom kontekstu, pored uspostavljanja funkcionalne Zajednice srpskih opลกtina, posebno treba pojaฤati institucionalnu i bezbednosnu zaลกtitu naลกih svetinja u formi posebnog mehanizma zaลกtite, u skladu sa nekim od postojeฤ‡ih modela u Evropi i na osnovu dosadaลกnjih odredbi, koje se, naลพalost, sve ฤeลกฤ‡e od strane Priลกtine ne poลกtuju i ne primenjuju“, zatraลพio je Sabor.

„Takva vrsta zaลกtite treba da oฤuva pravni poloลพaj, imovinska prava naลกe Crkve i slobodu veroispovesti“, naveo je Sabor i podsetio da su patrijarhu Porfiriju i vladikama vlasti Priลกtine zabranile da uฤ‘u na Kosovo i sveฤano zapoฤnu zasedanje u manastiru Peฤ‡ka patrijarลกija.

Takoฤ‘e je saopลกteno da je Sabor posebnu paลพnju posvetio stradanju srpskog naroda i njegovoj borbi za oฤuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i puke egzistencije, kako danas tako i u drugim istorijskim trenucima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.