U trendu

Srbija počela gradnju BIO4 kampusa

Srbija je počela počela gradnju BIO4 kampusa, vrednog 450 miliona evra, multidisciplinarnog projekta koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, u kome će se nalaziti naučne institucije i fakulteti, kao i predstavništva velikih svetskih biotek kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će ovaj projeket, koji bi trebalo da se završi do kraja 2026. godine, omogućiti Srbiji da bude među vodećim državama u oblasti biotehnologija.

„Ne postoji ništa važnije od ulaganja u obrazovanje. Naša ideja je da ovaj kampus bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih na celom svetu. Kada čujete kompanije poput japanske ‘Takede’, korejskog ‘SD Biosensora’, kineskog ‘BGI-a’, nemačkog ‘Merka’, švajcarskog ‘Roša’, engleske ‘Astrazeneke’ ili američkog ‘Fajzera’ i da će sve one da rade sa BIO4 kampusom onda vam je jasno šta je to što ćemo uspeti da napravimo“, kazao je Vučić.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović kazala je da je izgradnja BIO4 kampusa najveće pojedinačno ulaganje u nauku u Srbiji ikada, ali i u širem regionu.

„Mi vidimo veliki potencijal u spajanju prirodnih nauka i informacionih tehnologija. Naša vizija je da BIO4 kampus postane centar razvoja na svetskom nivou. Već su obezbeđena sredstva od strane Razvojne banke Saveta Evrope u vrednosti od 200 miliona evra za početnu izgradnju“, istakla je Begović.

Ona je naglasila da je BIO4 kampus platforma za saradnju kakvu Srbija do sada nije imala.

„Sama činjenica da će u njoj biti sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojni centri velikih kompanija, domaćih i svestskih, poslovni park za razvoj satrap zajednica, sportski centri, multimedijalni muzej, konferencijski centar, sve to govori da jedino kroz saradnju i jedino kroz zajednički rad možemo postići retultate. Danas već znamo da će u okviru BIO4 kampusa raditi preko 1.000 doktora nauka i da će se tu školovati preko 4.000 studenata“, kazala je Begović.

Planirano je da kampus okupi i 1.400 profesora, istraživača i da u njemu radi 300 laboratorija. U prvoj fazi će se graditi 110.000 kvadratnih metara laboratorijskog prostora sa proširenjima većim od 20.000 kvadratnih metara za velike kompanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar