U trendu

Srbija prestala da pruža fizičko obezbeđenje sekretaru kosovske kancelarije za vezu u Beogradu

Sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Fatmir Hadžoli izjavio je danas da je Srbija prekršila Briselski sporazum i da je prestala da mu pruža fizičko obezbeđenje.

„Želeo bih da javno podelim da je, flagrantnim kršenjem Briselskog sporazuma, Srbija prestala da pruža 24/7 fizičko obezbeđenje za mene kao zvaničnika/diplomatu, a takođe ne obezbeđuje mobilno obezbeđenje. Uprkos žalbama i molbama, ova praksa se nastavlja. Šta god da mi se desi tokom moje službe u Srbiji – između ostalog – direktna je odgovornost Srbije“, napisao je Hadžoli na Fejsbuku.

Kako je naveo, uskraćivanje obezbeđenja predstavlja opasan presedan.

„Naravno, ovoj zemlji ne odgovara nikakvo diplomatsko prisustvo Republike Kosovo u Beogradu, a još manje podizanje diplomatskog statusa predviđeno sporazumom o de fakto priznanju“, naveo je on.

Dodao je da Kosovo ne treba da prihvati „kamuflaže delovanja institucija ove zemlje protiv kancelarije, sa potencijalnim izlaganjem fizičke i pravne opasnosti”.

Ovo nije prvi put da Hadžoli javno ukazuje na nedostak bezbednosti u Srbiji.

On je krajem septembra srpsku državu opisao kao najnebezbedniju i najopasniju za Kosovare, nakon vesti da je 19-godišnjak sa Kosova preminuo od posledica napadom nožem na graničnom prelazu između Srbije i Hrvatske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar