'Srbija protiv nasilja' ispred zgrade ministarstva prosvete: Od njih ništa ne očekujemo, borimo se

Učesnici protesta „Srbija protiv nasilja“ zaustavili su se večeras ispred zgade ministarstva prosvete, gde je profesor istorije iz Kragujevca Milan Jevtić, „dugogodošni aktivista i borac za pavdu“, poručio da od tog minstarstva kao i ni od cele vlade, ništa ne očekuje, već „nama samo mi možemo pomoći“.

„Desio nam se najcrnji košmar ubistvom učenika. Posle toga ostala su nam dva puta – pognuti glavu ili se boriti, vi ste odlučili da se borite. Vi ste so ove zemlje i naroda“, rekao je Jević.

On je istakao da je izbor da se pogne glava isto što i podržavati zlo, a „vi ste ustali protiv zla, nasilja, kiča“, napomonjući da je danas u Srbiji obrzovanje „zapuštena njiva“.

Profesor iz Velike Plane Slavoljub Stojadinović, koji je pre nekoliko godina spasao učenike savladavši naoružanog napadača koji je upao u školu, rekao da su tad trebale da se upale lampice „da mi u školi nismo glineni golubovi gde svako može da uđe i radi šta hoće, ali se desilo ovo što se desilo u Beogradu“.

On je naveo i da učenici van Beograda neće imati besplatne udžbenike, i poručio da Beograđani vrlo dobro znaju koga će podržati na sledećim izborima i neće prihvatiti „jeftine trikove i fore“.

Nakon govora dvojice profesora, učesnici protesta su se uputili u šetnju ka zgradi Predsedništva.

Povorka je prošla pored vlade Srbije, uz skandiranje „lopovi, lopovi“ i „ostavke, ostavke“,a potom ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Andrićevog venca.

Učesnici protesta su tokom današnje šetnje uzvikivali „Dosta je tiranije“, „Vučiću odlazi“, „Ostavke pa robija“, a u jednom trenutku sa razglasa je počela i pesma „Ustani i kreni“, benda Dža ili bu, kao i italijanska protestna pesma „Bella Ciao“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.