U trendu

Srbija protiv nasilja: Ponoviti glasanje u Beogradu zbog neregularnosti, a ne zbog Nestorovića

Pravnica Sofija Mandić, s liste „Srbija protiv nasilja“, drugoplasirane na izborima 17. decembra, danas je poručila da se preko neregularnosti na izborima ne može preći tako što će se reći da su potrebni novi izbori u Beogradu jer nema većine da se formira vlast.

„Videla sam da je Nestorović rekao sa kim neće praviti vlast u Beogradu i da se ide na nove izbore. Postoji zaista bojazan da ćemo preko svega ovoga (neregularnosti) preći uz laganu konstataciju da ne može da se u Beogradu formira vlast i idemo na nove izbore“, naglasila je Mandić na konferenciji za novinare.

Po njenim rečima, „ako budemo išli na nove izbore to će biti isključivao zato što su ovi bili neregularni“, a, kako će to vlast predstaviti, navela je, „to je sasvim neka druga priča“.

Ona je navela da se lako može očekivati da tužilaštvo kod formiranih predmeta o nepravilnosti polako ali sigurno krene da uočene činjenice „prilagođava stvarnosti koja odgovara vlastima“.

„Mislim da se sve više približavamo momentu u kojem možemo da zaključimo da ovde samo nekakav upliv i kontola sa strane u prikupljaju činjenica i donošenju zaključaka može da dovede do realnog epiloga“, ocenila je Mandić.

Ona je navela da je pravni tim liste „Srbija protiva nasilja“ u nastavku kontrole biračkih spiskova na teritoriji Beograda potvrdio svoje saznanje da je „fantomskih“ birača 30 odsto i da su koncentrisani u nekoliko centralnih opština – Zvezdari, Viždovcu, Vračaru gde je izgubila lista oko Srpske napedne stranke.

„Dakle nisu ‘naseljavali’ glasače samo u prigradskim opštinama. Jedino tužilaštvo i policija mogu da utvde u kojem trenutku se to desilo“, rekla je Mandić, članica Gradske izborne komisije, navodeći da su nepravilnosti bile „sistemskog karaktera“.

Ona je zahvalila građanima što su prijavljivali da su videli pozive za lica koja ne žive na navedenim adresama jer je glasanje na osnovu toga način da se izmeni biračka volja onih koji zaista tu žive.

P njenim rečima, kao „fantomski“ birači su uglavnom prijavljena lica koja su rođena van Beogada, a mngi i u drugim zemljama.

Uočeno je, navela je, glasanje u povećanom procentu van biračkog mesta, što je zakonski omogućeno licima sprečenim zbog bolesti, invaliditeta, ali je sumnjivo da su u priličnom broju ta lica bili mladi, ili su prijavljene porodice od desetak članova na jednoj adresi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar