U trendu

Srbija protiv nasilja: Pravno nasilje GIK-a, zahtevamo poništavanje izbora

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ saopštila je danas da je „nečuvena“ odluka Gradske izborne komisije (GIK), koja je na jučerašnjoj sednici odbacila njen prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, uz obrazloženje da su prigovor izjavila neovlašćena lica.

U saopštenju koje je u ime koalicije prosledio Zeleno levi front se navodi da je u pitanju „pravno nasilje“ GIK-a i da Srbija protiv nasilja zahteva poništavanje izbora koji su održani 17. decembra prošle godine.

„Ovakva odluka GIK je nečuvena jer su prigovor u ime Koalicije podneli Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, osobe koje su koalicionim sporazumom ovlašćene na podnošenje prigovora i žalbi izbornim komisijama i sudovima. O zlonamernosti ove odluke GIK govori i činjenica da, prema Zakonu o lokalnim izborima, prigovor na ukupni izveštaj o rezultatima pored podnosilaca proglašenih izbornih lista može podneti i svaki birač, a izborne komisije dužne su da postupaju po prigovoru koji ukazuje na izborne nepravilnosti nezavisno od toga ko podnosi prigovor“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je GIK „pribegla otvorenom pravnom nasilju u pokušaju da izbegne raspravu o suštini prigovora Koalicije, odnosno o nedvosmislenim dokazima da je ukupni izborni rezultat utvrđen, iako zapisnici sa pojedinih biračkih mesta ne postoje, dok su pojedini krivotvoreni nakon što su objavljeni i predati Gradskoj izbornoj komisiji“.

„Koalicija Srbija protiv nasilja iskoristiće sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju u izbornom postupku koji je u toku. Ishodi pokrenutih postupaka za sada pokazuju da dokaza o malverzacijama u svim fazama izbornog postupka ima napretek, ali da se državni organi – izborne komisije, javno tužilaštvo i sudovi, od tih dokaza za sada brane tako što odbijaju da o njima raspravljaju. Svi prikupljeni dokazi biće podneti uz zahteve za odlučivanje u izbornom sporu kojima će se od Ustavnog suda tražiti poništavanje izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar