U trendu

Srbija protiv nasilja traži Leks specijalis koji bi uvažio sve preporuke ODIHR

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ zatražila je danas da se pre izbora donese Leks specijalis zakon koji bi uvažio sve njihove zahteve, među kojima su formiranje komisije koja bi nadgledala izbore, revizija biračkog spiska kao i primena svih preporuka ODIHR, rekao je narodni poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je opozicija pripremila dokument sa temeljnim rešenjima koji se oslanjaju i na preporuke ProGlasa i NGO Crta.

„Skupština mora da formira posebno telo, nezavisnu komisiju za kontrolu izbora u kojoj bi bili predstavnici vlasti, opozicije, civilnog društva, a koja bi imala i nadzorna i izvršna ovlašćenja“, rekao je Lazović.

On je dodao da će predložiti rešenja po uzoru na Severnu Makedoniju, gde se pred izbore formira prelazna vlada, a da bi u tom slučaju opoziciji pripalo ministarstvo za državnu upravu i MUP.

Lazović je dodao da bi nezavisni tim stručnjaka trebalo da kontroliše birački spisak, a da bi, kada je reč o medijima skupština trebalo da usvoji obavezujuću preporuku o programu pre izbora.

„Treba smeniti REM, Upravni odbor i generalnog direktora Radio televizije Srbije (RTS) i raspisati konkurs za glavnog urednika“, rekao je Lazović i dodao da bi, kako bi sve ovo bilo ispunjeno, bilo potrebno da skupština donese Leks specijalis o izborima sa privrevenim važenjem, koji bi obuhvatio sve preporuke ODIHR.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar