11 godina od ubistva gardista

Zastupnica porodice ubijenog gardiste advokat Olgica Batić ocenila je da ne postoji politička volja za rasvetljavanje tog ubistva, navodeći da je postupak i nakon 11 godina u fazi istrage, a da su veštačenja nepobitno pokazala da su gardisti ubijeni.

Ona je ispred vojnog objekta „Karaš“ na Topčideru na godišnjicu ubistva gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića rekla novinarima da državni organi nisu mnogo uradili po pitanju rasvetljavanja slučaja, te da ovde „i te kako postoji politička pozadina“ i da bez političke volje ovaj predmet ne može da se rasvetli.

„Da je postojala politička volja, nešto bi bilo učinjeno do sada, ne bi se čekalo sedam godina da neko tvrdi da su ubijeni, pa nisu ubijeni. Ako morate da tražite da se veštačenje obavi iz Visbadena, pa neko negira to veštačenje, pa morate da tražite superveštačenje Ef-bi-aja, politička volja na žalost ne postoji“, smatra Batić.

Kako je istakla, ono što je poslednje učinjeno, je predlog advokata porodica za preuzimanje dodatnih istražnih radnji i u tom kontekstu je saslušan i Branko Krga, u svojstvu građanina, budući da je i Ratko Mladić uputio na njega kao čoveka koji bi eventualno mogao da ima određena saznanja.

„Krga je ostao dosledan onome što je i javnosti rekao, a to je da nema apsolutno nikakva saznanja, da i nije bio u zemlji kada su izvršena ubistva u objektu iza nas“, rekla je Batić.

Advokat Predrag Savić rekao je da je „Karaš“ korišćen za mnogobrojne nelegalne radnje i da je kontinuitet nelegalnog korišćenja tog objekta dug i da tu treba tražiti jedan od uzroka zašto su vojnici likvidirani.

„Oni su glavom platili zato što su 20-ak minuta kasnili u patrolu, dobrovoljno su se prijavili, jer je jedan vojnik bio bolestan i naleteli su na nekoga ili na nešto, što nisu smeli da vide i tu su nažalost prvo razoružani, pa likvidirani“, tvrdi Savić.

Prema njegovim rečima, pravni tim porodice radi po instrukcijama Vladana Batića, koji je i postavio temelje istrage i da njega nije bilo, kako je istakao Savić, ne bi se ni danas govorilo o rasvetljavanju krivičnog dela ubistva, već bi se i dalje demantovale, kako je rekao, „laži VBA i ostalih delova nerefomisanih bezbednosnih službi“.

„Veštačenja su nepobitno pokazala da su deca ubijena i imamo situaciju da u izvesnoj meri možemo biti optimisti, a to pokazuje i činjenica da je ove godine prvi put na skupu prisutna policija, koja nam je pomogla, ako ništa, da pređemo ulicu. Do sada su nas sprečavali u istrazi, a sada nas makar ne ometaju“, rekao je Savić.

Otac ubijenog Dragana, Janko Jakovljević rekao je da, s obzirom na to da je prošlo 11 godina, društvo i država nisu nešto puno uradili.

„Zamolio bih premijera Vučića da formira anketni odbor i da se dođe do istine, ko je pobio decu i zašto. Mi hoćemo samo istinu, znamo da nam se ne mogu vratiti deca, hoćemo samo da znamo ko ih je pobio“, rekao je Jakovljević.

Petar Milovanović, otac ubijenog gardiste Dražena apelovao je na državu i sudstvo da se istraga pokrene.

„Ne tražimo ništa nemoguće, samo nek se jednom kaže ko je pobio našu decu“, rekao je Milovanović.

Roditelji i prijatelji gardista upalili su sveće ispred ulaza u vojni objekat „Karaš“, a bile su prisutne i Žene u crnom, koje su razvile transparent „Nikad nećemo zaboraviti zločin u Topčideru“.

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pripadnici Gardijske brigade, nađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.