U trendu

3D tehnologija u razvoju srpske privrede

BEOGRAD – Srbija pposredstvom Privredne komore Srbije (PKS) značajno sarađuje sa privrednim sektorom na uvođenju novih i 3D tehnologija, konstatovano je danas na skupu „Serbian visions 2018“, u organizaciji PKS i Nemačko-srpske privredne komore.

PKS se poslednjih godina sve više angažuje na temu 3D tehnologija, jer, kako su naveli predstavnici Komore na panelu, prepoznat je interes domaće privrede i mogućnosti koje nude napredne 3D tehnologije u daljem razvoju celokupne privrede.

Privredna komora Srbije ove godine je organizovala obuku za veći broj kompanija u trajanju od 15 dana na temu „Upotrebe naprednih 3D tehnologija u samoj proizvodnji“, kaže Dražen Miletić, specijalni savetnika predsednika PKS.

On ističe da dosta privrednika u Srbiji ne zna benefite koje PKS nudi u procesu uvođenja 3D tehnologija, tako da „mi koristimo naše mogućnosti i naše informacione kanale kako bi upoznali privredu o tome šta imamo u Srbiji“.

Država svojim podsticajnim sredstvima kao što su inovacioni fondovi, zeleni vaučeri i neke druge projekte pokušava da približi nove tehnologije sa jedne strane do privredu, dok sa druge strane do univerziteta koja bi trebalo da budu nosioci uvođenja tih tehnologija u privredi.

„Privreda je definitvno zainteresovana za uvođenje svakog tipa novih tehnologija, jer to znatno povećava konkurentnost privrede na tržištu, s obzirom, „da mi moramo, jer smo malo tržište, da se borimo na nekom većem i značajnijem tržištu poput tržiste Evropske unije“, kaže Nebojša Bogojević, profesor na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.

On dodaje da je prvenstveno PKS u saradnji sa fakultetima i malim i srednjim preduzećima pokrenula čitav niz obuka koje su probližile nove 3D tehnologije preduzečima.

Strane kompanije i investitori najvećim delom koriste 3D i naprednu tehnologiju u Srbiji.

„Mi smo se odlučili za 3D tehnnologiju, jer smo radili projekat Moskovske filharmonije. To je filharmonija koja je u celosti rađena drvetom i najakustičnija je u celom svetu. Morali smo sve elemente da radimo u 3D softverima i da crtamo u 3D kako bismo ih obrađivali na petosnim mašinama i robotima koji zahtevaju napredniju tehnologiju obrade i napredniju tehnologiju crtanja“, ističe Nenad Mirković, jedan od domaćih privrednika koji je uveo 3D tehnologiju u svoje poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar