U trendu

Ada Huja postaje park suma, ocekuje se za 2-3 godine

BEOGRAD – Usvojen je planski dokument grada Beograda kojim će Ada Huja postati park šuma, to jest javna zelena površina od 110 hektara.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je danas novinarima na svečanosti u Starom dvoru da je procena da će šume obuhvatiti između 60 i 70 hektara, kao i da se očekuje da će u oktobru biti raspisan konkurs za idejna rešenja mladih arhitekata.

„Ponovo ćemo pokušati da nađemo mlade autore koji će biti zainteresovani da urade interesantan projekat, koji će biti namenjen za sportske i druge rekreativne sadržaje, biciklističke, pešačke staze…“, rekao je Stojčić i dodao da će biti sadržaji i za starije.

On je izrazio očekivanja da će tokom leta uspeti sve da se pripremi u vezi sa zadacima za konkurs, te da je ideja da se u oktobru raspiše konkurs i da se do nove godine kreira idejno rešenje.

„Tada bi trebalo da znamo kako će taj prostor izgledati, kao sto je bilo sa Linijskim parkom, da uđe u sledeću fazu buduzetiranja i da dođemo do realizacije, nadamo se krajem sledeće godine“, poručio je Stojčić.

Istakao je da Ada Huja, koja leži na desnoj obali Beograda, predstavlja vredan privredni kapital sa mnoštvo živog sveta, te izrazio nadu da bi projekat mogao biti gotov kroz dve do tri godine.
Predsednik Super natural Srđan Stanković, koje učestvuje u projektu, rekao je da je to kruna 15- godišnjeg rada tog udruženja, koje je pokrenuto na Dan planete zemlje.

„Cela ideja Super natural bio je da se proslavi Dan planete zemlje, aktivirali smo mlade ljude, festival se kasnije preselio u Botaničku baštu kako bismo zajedno ukazali na značaj očuvanja životne sredine“, rekao je na skupu Stanković.

Poručio je da ga najvažniji projekat Super natural-a „Od deponije do parka“, doveo do Ada Huje.

Stanković je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na pomoći i istakao da je Super natural park proglašen među 25 najboljih u Evropi.

Na sednici gradskog parlamenta 14. februara usvojene su izmene i dopune Plana generalne regulacije za grad Beograd, čime je omogućeno da se na levoj obali Dunava izgrade dve srednje škole, a da Ada Huja postane javna zelena površina, park šuma slična Adi Ciganliji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.