U trendu

Advokat Kokanović: Žalićemo se na rešenje dekana Medicinskog fakulteta

Advokat Čeda Kokanović izjavio je danas da će podneti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja zbog odluke beogradskog Medicinskog fakulteta da ne dozvoli uvid u sudsko medicinsku obdukciju bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke, advokata Vladimira Cvijana.

Pozivajući se na član 16. Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, advokati Luka Jovanović, Čeda Kokanović i Goran Miličić zatražili su od Medicinskog fakulteta uvid u dokumentaciju sa obdukcije tela Vladimira Cvijana.

„Medicinski fakultet u Beogradu je zahtev odbio s rutinskim birokratskim obrazloženjem, što ima smisla kad je u pitanju lice nepoznato javnosti, čiju privatnost je naravno potrebno zaštititi. Ovde se, medjutim, radi o ličnosti čija smrt izaziva veliko interesovanje javnosti i nosiocu važnih državnih i političkih funkcija“, rekao je Kokanović agenciji Beta.

Zakon u takvim slučajevima, dodao je advokat, jasno daje prednost interesu javnosti nad privatnošću, te ćemo se mi svakako žaliti Povereniku za informacije od javnog značaja.

U obrazloženju rešenja, dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić je, izmedju ostalog, naveo da je članom 7. Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva propisano da podaci o ličnosti sadržani u medicinskoj zdravstvenoj dokumentaciji moraju biti zaštićeni od objavljivanja i svake druge zloupotrebe.

Telo Vladimira Cvijana je pronadjeno je 5. januara 2018. na obali Dunava u naselju Višnjica.

Više javno tužilaštvo (VJT) je nedavno, posle tri godine od smrti, saopštilo da je Cvijan preminuo usled utapanja i da na telu, nakon obdukcije i toksikološke analize, nisu pronadjeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede.

„Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine“, navelo je VJT.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.