U trendu

Advokati traže od Dolovac da sazove vanrednu sednicu DVT o tužiteljkama u slučaju EPS

Grupa advokata, organizatora protesta za nezavisno pravosuđe, pozvala je danas predsednicu Državnog veća tužilaca (DVT) Zagorku Dolovac da sazove vanrednu sednicu veća na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bilo razmatranje „nedozvoljenog uticaja“ na rad tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, premeštenih sa istrage o korupciji u EPS.

U saopštenju koje su potpisali advokati Čedomir Kokanović, Jovan Rajić i Ivan Ninić navodi se da je sednica Državnog veća tužilaca od 4. aprila održana „uz grubo kršenje Poslovnika o radu DVT“, što je kako su ocenili, isključiva odgovornost predsednice veća Zagorke Dolovac.

„Sednica na kojoj je trebalo da se odlučuje isključivo o postojanju nedozvoljenog uticaja na rad tužiteljki Savović i Paunović sazvana je kao redovna, a ne vanredna, kako je zakon propisao, a na njoj se, kao tačka 8 našlo razmatranje ‘izveštaja’ Poverenika za samostalnost o postojanju nedozvoljenog uticaja, bez da su se članovi veća izjašnjavali o postojanju nedozvoljenog uticaja“, naveli su advokati.

Optužili su predsednicu DVT da ih nije obavestila o održavanju javne sednice iako su kako su naveli, 31. marta na pisarnici veća podneli zahtev da budu obavešteni o vremenu i mestu održavanja sednice.

Advokati su ocenili i da izveštaj Poverenika za samostalnost, „nema nikakvu pravnu niti faktičku snagu“ kao i da je po Poslovniku o radu DVT „poverenik bio u obavezi da veću predstavi svoja saznanja u vezi sa eventualnim postojanjem nedozvoljenog uticaja na rad tužilaca, nakon čega je veće bilo u obavezi da se izjasni o tome da li je takvog uticaja bilo“.

„Ovo se nije desilo iz razloga što je Zagorka Dolovac po ko zna koji put odlučila da jasno definisanu zakonsku proceduru zameni za improvizaciju i dalju relativizaciju, što sada nastavlja da čini sa etičkom odborom, disciplinskim tužiocim i drugim telima kojima jedino i isključivo rukovodi – ona sama“, naveli su organizatori protesta za nezavisno pravosuđe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.