U trendu

Akademik Bećković najavljuje raspravu u SANU o gondoli

Na nivou cele Srpske akademije nauka i umetnosti uskoro bi mogla da se povede šira polemika o izgradnji gondole na Kalemegdanu jer postoji još akademika i stručnjaka koji se protive tom projektu.

Ono što nam najviše smeta je jedna vrsta diletantizma i degradiranja celog grada, uz ignorantski odnos vlasti prema mišljenju struke. Zato sam uveren da će do takve rasprave doći i mislim da je to jedno od pitanja gde bismo mogli biti jednodušni, kaže za Danas akademik Matija Bećković.

Bećković je za Danas otkrio da je na Odeljenju za jezik i književnost SANU, čiji je član, pre dogovora da i oni podrže stav Odeljenja istorijskih nauka da se projekat gondole vrati u nadležnost stručnjaka, bilo govora o tome da se u okviru cele Akademije povede rasprava o ovome.

– A čim je reč pala, to će i biti, zaključuje Bećković.

Kritike ideje beogradske vlasti da izgradi gondolu na istorijskom spomeniku Beogradske tvrđave na Kalemegdanu nastavljaju se reakcijom Odeljenja jezika i književnosti SANU protiv ovog projekta, pozivom Stranke slobode i pravde (SSP) da vlast odustane od troška od 626 miliona dinara iz budžeta građana, ali i odgovorom ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović narodnoj poslanici Mariniki Tepić.

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) jednoglasno je podržalo protivljenje njihovih kolega Odeljenja istorijskih nauka SANU o izgradnji gondole na istorijskom spomeniku Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Književnici SANU podsetili su i na „megalomanski“ projekat Beograda na vodi, zaključujući da smo suočeni sa „sve težim posledicama zahvata koji drastično dovode u pitanje identitet našeg glavnog grada“ i da stoga daju punu podršku zahtevu kolega iz Odeljenja istorijskih nauka – da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka.

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je „jasno da će vlast morati da odustane“ od izgradnje gondole u Beogradu „nakon odluke Upravnog suda i stava više odeljenja SANU, ali da se postavlja pitanje odgovornosti onih „koju su kršeći zakon pokušali da realizuju taj projekat i koji su izvođaču radova već uplatili 626 miliona dinara“. U saopštenju SSP-a se navodi da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije već uplatilo 360 miliona, a Grad Beograd 266 miliona dinara za izgradnju gondole.

(A. Popović, „Danas“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.