U trendu

Akademik Stojadinović: U Srbiji se povampiruju neki vidovi fašizma

Predsednik ogranka Srpske akademije nauke u umetnosti (SANU) Ninoslav Stojadinović ocenio je danas da se često revizija Drugog svetkog rata u Srbiji ne vrši na naučnim dokazima, a da se u poslednje vreme „povampiruje fašizam“.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa „Kulturno istorijska baština juga Srbije“ u Narodnom muzeju u Leskovcu, čiji je Ogranak SANU iz Niša od ove godine suorganizator, Stojanović govorio o radu i ciljevima tog ogranka, ali se dotakao i jedne od dve teme na tom skupu – Drugi svetski rat i oslobođenje Leskovca 1944. godine.

„Sada imate nova tumačenja ovih zbivanja. Imamo reviziju. S jedne strane revizija je zasnovana na naučno motivisanim i činjenično utemeljenim stvarima, ali ima i puno ideološki motivisanih i naučno neutemeljenih – ja bih rekao, pseudoistoriografija, i različitih vidova značaja i domena antifašističkih prednosti pa i povampirenja nekih, moglo bi se reći, vidova fašizma“, kazao je on.

On je ukazao i na nedavne upade na izložbama u Beogradu.

„Videli smo kako se izložbe prekidaju, šta se dešava. Imali smo više takvih desničarskih ispada uglavnom u glavnom gradu. I bez obzira kojoj političkoj opciji pripadmo, da li smo monarhisti ili republikanci, jednostavno prekrajanje istorije i revizije istorije bez nauke, bez naučne podloge je – nedopustiva“, istakao je on.

U vezi sa nekim vidovima fašizma apostrofirao je male stranke.

„Još jednom bih potencirao da je nedopustivo povampirenje vidova fašizma. I poslednji izbori su pokazali koliko je Srbija u desno otišla, mislim na ove male partije, koje su povampirenje nekih vidova fašizma“, naglasio je Stojadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.