U trendu

Akcija informisanja građana o socijalnim pravima

BEOGRAD – Na Zemunskom keju sinoć je održana ulična akcija „Pomagači i građani na istoj strani“ sa ciljem da se građani informišu o pravima i uslugama iz oblasti socijalne zaštite, ali i položaju socijalnih radnika.

U okviru akcije, koja će danas od 9 do 13 sati biti održana kod glavne pijace u Zemunu, građani imaju priliku da podele iskustva o problemima sa kojima se susreću i iznesu potrebe i zahteve u ostvarivanju socijalne zaštite.

„Želimo da građane upoznamo sa zakonima o socijalnoj pomoći, hraniteljskim porodicama, starateljstvu, procesu usvajanja, jednokratnoj finansijskoj pomoći i uslugama koje se ostvaruju za decu bez roditeljskog staranja i ostalim aktuelnim pitanjima vezanim za socijalnu zaštitu“, rekla je socijalna radnica i organizatorka akcije Gordana Marčetić-Radunović.

Navela je da se očekuje da se tokom akcije dođe do osetljivih grupa stanovništva za koje postoji pravo u zakonu, ali imaju formalne prepreke da ga ostvare.

Dodala je da su to osobe koje žive na ulici, nemaju lična dokumenta i potrebna im je socijalna pomoć.

Marčetić-Radunović je napomenula da socijalni radnici, psiholozi i pedagozi koji rade u sistemu socijalne zaštite kao pomagači imali priliku da podele svoja iskustva i poteškoće koje donosi njihov položaj.

„Slušajući priče i traumatična iskustva, ne stignemo da se bavimo ključnim pitanjem autorefleksije, a s godinama ako ne vodimo računa i nemamo određeni standard supervizije ulazi se u sekudarnu traumatizaciju, kada pomagač uđe u stanje kao da je doživeo traumu,“ navela je Marčetić-Radunović.

Akciju su podržali volonteri sa fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar