U trendu

Akcija kontrole zdravlja: Sutra besplatni pregledi u 98 zdravstvenih ustanova

Sutra počinje četvrta po redu besplatna akcija kontrole zdravlja građana u 98 zdravstvenih ustanova u Srbiji, podsetio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

On je, gostrujući na RTS, rekao da u onim mestima u Vojvodini gde građani slave Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru neće biti organizovanih pregleda ali je napomenuo da će za njih pregledi biti organizovani već polovinom januara naredne godine.

„Uključeno je 98 zdravstvenih ustanova u Srbiji osim jednog dela Vojvodine gde građani slave Badnji dan po Gregorijanskom kaledaru ali će se njima omogućiti pregled već polovinom januara“, rekao je Mahmutović.

Građanima širom Srbije omogućeni su besplatni oftamološki pregledi, pregled ultrazvukom stomaka kao i provera nivoa triglicerida i holesterola u krvi.

Prema njegovim rečima, do sada su organizovana „tri besplatna dana“ u tri meseca u kojima je građanima omogućeno da provere svoje zdravlje, a ordinacije je tom prilikom posetilo oko 50.000 pacijenata.

Od tog broja, kaže on, kod 2.000 građana su otkriveni ozbiljni zdravstveni problemi.

Mahmutović podseća da je na preglede moguće doći i bez overene zdravstvene knjižice i kaže da će lekari raditi sutra od 8 do 16 časova a po potrebi ostaće i duže na radnim mestima.

Mahmutović je rekao i da je u toku kontrola zdrvstvenih ustanova, kadra i opreme u Srbiji te da su prvi rezultati kontrole gotovi i da oni daju, kako je naveo, pravu sliku kakva je trenutna situacija kada je struka u pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.