U trendu

Aktivisti: Tužilaštvo dalo nalog policiji da ispita seču šume na Šodrošu

Radnici Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ i kineske kompanije CRBC (China road and bridge corporation) povukli su se posle nekoliko sati sa Šodroša i Kameničke ade, gde su se rano jutros pojavili kako bi nastavili seču stabala na trasi budućeg mosta preko Dunava, započetu juče.

Trenutno se na toj lokaciji nalaze aktivisti „Šodroš Survajver kampa“ i pripadnici policije.

Kako je za agenciju Beta rekla Daniela Stojković iz organizacije „Svet i Dunav“, koja je juče podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica za nezakonitu seču šume Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, danas su joj u toj instituciji rekli da se „postupak obrađuje“ i da je dat nalog policiji da ispita da li je zaista došlo do nezakonite seče šuma.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva još nisu, kaže, dobili nikakav odgovor na upit.

Stojković kaže da je Tužilaštvu uz prijavu dostavila i rešenja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz kojih se vidi da je na toj lokaciji u ovo doba godine zabranjena seča šume zbog gnežđenja ptica.

„Uprkos svemu tome, sada dobijamo informaciju da je Pokrajinski zavod obavešten o ovome i da će šumar doći sutra u toku dana da proglasi da ovo područje više nije pod zaštitom, što će im onda dati odrešene ruke da rade šta hoće“, navodi ona.

Nakon što su „drvoseče“ otišle, nastavlja Stojković, radnici CRBC pokušali su da ponovo podignu metalnu ogradu koja je mesecima tu stajala, nakon što je postavljena uz asistenciju policije.

„Ja sam to zaustavila, snimala sam ih, tražila radne dozvole koje, naravno, nemaju i oni su se pokupili i otišli“, dodala je ona.

Organizacija „Svet i Dunav“ pokrenula je postupak pred Biroom Bernske Konvencije protiv Srbije zbog ugrožavanja područja na kojem je detektovano 213 strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i u prvoj polovini aprila trebalo bi da se po ovoj prijavi donese odluka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.