U trendu

Alarmantno: Gradovi u Srbiji danas među najzagađenjiim?

Vazduh u šest gradova u Srbiji danas u prepodnevnim satima bio je zagađeniji nego u Pekingu, preneo je Blic pozivajući se na aplikaciju Airvisual.

Za sajtu airvisual.com, može se naći lista gradova po indeksu zagađenosti, koja se ažurira gotovo iz minuta u minut.

Prema poslednjim podacima, zabeležnih oko 15 sati, Sarajevo se našlo na petom mestu, sa indeksom 180, Skoplje na 14. mestu sa 151, Budimpešta na 15. mestu, sa indeksom 146, dok je Beograd sa indeksom 115, na 20. mestu.

Ranije danas, oko 10 sati, na toj listi Beograd je bio na 10. a Peking na 14. mestu. Glavni grad Kine sada je na 10. mestu sa indeksom 163.

Blic je preneo i podatke o zagađenosti sa sajta waqi.info (World Air Quality Index) prema kojima je ranije danas Valjevo, sa indeksom kvaliteta vazduha od 382, na skali od šest nivoa, odnosno boja, bio u „veoma nezdravoj“.

I na tom sajtu se podaci često ažuriraju, a prema poslednjim podacima, Valjevo ima indeks 169.

Po tim podacima, Sarajevo trenutno „prednjači“ po zagađenosti u regionu sa indeksom 298.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da je nezahvalno da komentariše podatke drugih ustanova, i da može da govori samo o podacima domaćih institucija, odnosno te Agencije.

Takođe kaže da je tačno da je ove zime bilo prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu, i da ih je bilo i danas.

Dominiraju suspendovane čestice PM-10, koje su, ističe, boljka savremenog čovečanstva.

Širenju tih čestica u vazduhu naročito doprinose individualna ložišta, kao i saobraćaj, industrija.

Razlog celokupne situacije kada je kvalitet vazduha u pitanju je kaže to što se decenijama nije ulagalo u prevenciju aerozagađenja, modernizaciju infrastrukture, kao i i energetsku efikasnost.

Sada se kaže više radi na tome.

„Vlada Srbije je u novu Topionicu u Boru uložila 200 miliona evra, i praktično je zahvaljujući tome Bor otklonjen sa liste najzagađenjiih gradova“, kaže Radović za Tanjug.

Takođe, ukazuje i na to da Elektroprivreda Srbije ulaže značajna sredstva u projekte koji će se realizovati do 2025. godine, koji takođe imaju za cilj smanjenje aerozagađenja.

Kako kaže, resorno ministarstvo je za sledeću godinu planiralo pola milijarde dinara za lokalne samouprave kako bi modernizovale svoja elektroenergetska postrojenja, odnosno da ugase kotlarnice i pređu na nova sredstva grejanja.

Minisarstvo energetike kaže, sprema veliki budžetski fond, i radiće na podizanju koeficijenta energetske efikasnosti stambenih objekata.

„Radiće se i na tome da se zabrani uvoz vozila sa D3 motorima koji su najzagađuđuhi faktor u saobraćaju“, kaže Radović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.