U trendu

Alarmantno: U ovih sedam opština imamo manje od 30 odsto vakcinisanih

Svakodnevno povećanje broja zaraženih pokazuje da virus korona sve više napreduje u našoj zemlji a sudeći prema trenutnoj situaciji osam opština u kojima je vakcinisano ispod 30 odsto stanovništva su u opasnosti da postanu žarišta.

Iako su stručnjaci bili glasni u svojim apelima i pozivu građana da se vakcinišu i izbegnu korona scenario predviđen na jesen, prema ciframa broja obolelih u nekim opštinama, neminovno je da će doći do novog talasa.

Član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je juče nakon sednice da broj obolelih u Srbiji raste, da trenutno nije veliki, ali da se očekujemo da će u narednom periodu biti veći.

– Dobro je što danas imamo 2,684 miliona građana koji su vakcinisani i sada imamo 52 opštine u Srbiji koje imaju više od 50 odsto vakcinisanih. Nažalost, imamo i osam opština u kojima imamo manje od 30 odsto vakcinisanih, kao i četiri opštine u kojima imamo manje od 15 odsto punoletnih vakcinisanih – kazao je Gojković.

On je naglasio da je od velikog značaja da se vakciniše što veći broj.

Manja mesta potencijalna žarišta

Na sednici Kriznog štaba važno pitanje je bilo slab odziv građana na vakcinaciju u malim mestima, što će ukoliko ne dođe do promene, neminovno stvoriti eksploziju virusa.

– Imamo veliki broj građana koji se nisu vakcinisali, sve više nam se u manjim mestima razvijaju lokalna žarišta, sve u sklopu okupljanja koja se održavaju. Na tome treba da radimo. Moramo maksimalno da se posvetimo vakcinaciji, to je najvažnija i najveća preporuka sa sastanaka Kriznog štaba – dodao je Gojković.

– Samo tri lokalne samouprave imaju ispod 25 posto vakcinisanih, to su Tutin, Novi Pazar i Lajkovac izjavio je Direktor Vladine kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

Na vrhu spiska po najvećem broju imunizovanih se nalaze Priboj i Niš, koji su dostigli broj od 60 odsto. Tu su još Beograd, Bosilegrad, Užice, Mali Zvornik, Kikinda, Novi Sad, Kladovo i sve je više onih koji se približavaju tom broju od 50 odsto, objasnio je nedavno Jovanović tokom gostovanja na RTS.

Tom prilikom on je rekao da je u sedam lokalnih samouprava broj vakcinisanih ispod 30 odsto, a to su Tutin, Novi Pazar, Lajkovac, Mionica, Žagubica, Ljig i Ub.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)