U trendu

Alarmantno zagađenje u Srbiji: Vazduh u ovom gradu „opasan“ po zdravlje

Vazduh u brojnim gradovima Srbije ponovo može da se vidi. Na listi najzagađenijih gradova, Beograd je danas peti po redu. Teško se diše i u Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu. U Valjevu je vazduh vrlo zagađen i kvalifikuje se kao „opasan“ po zdravlje ljudi, prenosi RTS.

Krajem oktobra vazduh u više gradova Srbije bio je „jako zagađen“. Teško se disalo u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice. Danas, slična situacija.

Prema podacima sajta airvisual.com, indeks zagađenosti vazduha u Beogradu je danas 176 i kvalifikuje se kao „nezdrav“. Koncentracija PM-2,5 čestica je 103 mikrograma po kubnom metru.

Kada je reč o drugim gradovima Srbije, vazduh je „nezdrav“ i u okolini Subotice, Novog Sada, Niša.

Najzagađeniji grad na svetu bio je Ulanbator, glavni grad Mongolije. Za njim slede Biškek (Kirgistan), treće je Sarajevo, četvrti Delhi (Indija), a zatim i Beograd.

Najzagađeniji vazduh udišu Valjevci, gde je, kako se navodi na sajtu Er vižual, indeks zagađenosti 309.

To znači da je vazduh u Valjevu kvalifikovan kao „opasan“ po zdravlje ljudi.

Koncentracija PM-2,5 čestica je čak 259 mikrograma.

Kada je vazduh zagađen i okvalifikovan kao „nezdrav“ i „opasan“, opšta javnost i osetljive grupe su izložene velikom riziku da dožive jake iritacije i štetne uticaje na zdravlje koji mogu pokrenuti druge bolesti. Svi treba da izbegavaju vežbanje i ostanu u zatvorenom.

Preporuka za građane je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Takođe, ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.