U trendu

Albanski zidovi zla i krvava žetva

Zločin je podigao zid između Srba i njihovih imanja, oterao ih s njiva, odvojio ih od života i osudio na strah. U tom grču, odsustvu bilo kakvog napretka i pravde mnogi su se odlučili da ostave Staro Gracko

Staro Gracko – „Ovo kišno leto liči na ono od pre devetnaest godina. Nije se moglo pre otići u polje”, ponavljaju u selu Staro Gracko kod Lipljana. Premalo se dobrih stvari ovde dogodilo i život se određuje prema krvavoj žetvi, najgorem događaju koji je pogodio ovo lepo i uređeno mesto. Premalo je korenitih promena i zaokreta među ovim kućama i uređenim ulicama, koje, tek malo, podsećaju na uređena srednjoevropska sela. Ovde nije bilo orijentalnih zidova, a ubistvo četrnaest mirnih seljaka podiglo je, čini se zauvek, prepreke prema susedima Albancima, prema strancima, prema njivama na koje su izlazili i prema životu fatalno načetom i nesigurnom.

Albanski zid zla, između ostalih, podigla je jedinica Oslobodilačke vojske Kosova pod nazivom „Fortuna” koju je predvodio Beg Šaćiri iz susednog sela Crni Breg. On je, uz saglasnost komandanata nerodimske zone Šukrija Buje i njemu nadređenog Hašima Tačija, u najvećoj meri, izvršio etničko čišćenje opština Lipljan i Uroševac, a u pismu, koje je presreo Kfor, traži od Buje oružje za napad na Štrpce. Usredsredio se na na prosvetne i zdravstvene radnike, sitne činovnike i ostatke bivše srpske vlasti i zadatak izvršio gotovo savršeno.

Blisko povezana grupacija od pedeset ljudi, koje je pohapsio Kfor za zločin u Starom Gracku, uspešno je lagala istražne organe Kfora i ni pod batinama nije priznala ništa, a „Politika” je objavila poverljive spise ove istrage. Svi su pušteni i nastavili da sreću svoje žrtve, da putuju u inostranstvo, da prolaze kroz selo i preko zida zla koji oni uspešno kontrolišu.

(Živojin Rakočević, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.