U trendu

Ambasador EU posetio Golubačku tvrdjavu i najavio podršku turizmu istočne Srbije i Podunavlja

Na Golubačkoj tvrdjavi danas su potpisani memorandumi o razumevanju povodom projekata za unapredjenje turizma izmedju Nemačke organizacije za medjunarodnu saradnju (GIZ) i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja.

Ceremoniji potpisivanja, kako je navedeno u saopštenju, prisustvovali su ambasador EU Emanuele Žofre, ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.
EU je opredelila više od 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasledje i turizam“, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

Žofre je rekao da je fokus EU na turističkom potencijalu zato što je nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasledju i zbog toga što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta.

„Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrdjavi i što je današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasledja, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU“, rekao je Žofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da joj je drago da u tom delu Srbije postoji nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasledja „koji turističkoj ponudi Srbije daju izvanrednu reputaciju“.

Dodala je da su Rajačke pivnice, Fetislam, Feliks Romulijana i ostali lokaliteti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije.

„O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, rekla je Joksimović.

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Jelena Milenković-Orlić rekla je da je EU najveći trgovinski partner Srbije, ali je i partner u unapredjivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti.

Prema rečima vodje projekta „EU za kulturno nasledje i turizam“ i predstavnika GIZ-a Aleksandra Beca ti projekti će pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu.

Žofre nastavlja obilazak istočne Srbije gde se realizuju projekti „EU za kulturno nasledje i turizam“ kao što su rekonstrukcija tvrdjave Fetislam u Kladovu i Rajačke pivnice kod Negotina na kojima će uskoro početi radovi na poboljšanju infrastrukture.

Projekat „EU za kulturno nasledje i turizam“ finansiraju EU i Vlada Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi GIZ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.