U trendu

Ambasador Izraela u Parking servisu proslavio Hanuku

BEOGRAD – Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan proslavio je danas sa zaposlenima u Međunarodnom terminalu JKP „Parking servis“ jevrejski praznik svetlosti Hanuka i poklonio im krofne koje Jevreji jedu tokom svih osam dana praznika.

Vilan je poručio da je srećan što ima priliku da se sretne i proslavi veliki jevrejski praznik sa srpskim narodom i istakao jake veze Srbije i Izraela.

Poželeo je sladak završetak, kaže, vrlo teške godine zbog epidemije kovida-19 i izrazio uverenje da je „svetlo na kraju tunela“.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Beograd spoj različitih religija i poručio da će i Jevreji uskoro sa srpskim narodom proslavljati naše praznike.

„I svi zajedno činimo jedan veliki Beograd. Izrael i Srbija su primer dobrih prijateljskih odnosa dve države i ponosni smo na naše prijateljstvo sa Izraelom“, istakao je Vesić.

On je naglasio i da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi čiji građani nisu nikada bili antisemiti i da su Jevreji deo srpske istorije, te da jevrejska zajednica posle mnogo godina postaje značajna u Beogradu.

Predsednik grupe prijateljstva sa Izraelom u Skupštini Srbije Vladimir Marinković zahvalio je predstavnicima Grada što svakodnevno utiču da Beograd bude, ističe, veliki grad u kome žive ljudi različitih religijskih i drugih uverenja.

Obećao je i da će se nastaviti produbljivanje saradnje između jevrejskog i srpskog naroda.

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede vojskovođe Makabi nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.