U trendu

Ambasadori podržali profesionalno novinarstvo povodom Svetskog dana slobode medija

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava danas, ambasadori akreditovani u Beogradu uputili su putem društvenih mreža poruke podrške profesionalnom izještavanju posebno ističući njegov značaj tokom kriza.

Šef Misije OEBS u Srbiji, Andrea Oricio, naglasio je značaj slobode medija u demokratskim i pluralističkim društvima, posebno u vremenu kakvo je pandemija, kada su potrebne pouzdane i tačne informacije.

Tada je uloga profesionalnih medija još značajnija, naveo je Oricio u video-poruci na Tviteru.

Oricio je naveo da će OEBS u partnerskom duhu nastaviti da podržava Srbiju u jačanju medijskih sloboda i u implementaciji medijske strategije, i pomoći će gradjanima Srbije da budu informisani, sigurni i zdravi.

Ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici, naveo je da sloboda medija dolazi sa odgovornošću da se izveštava nepristrasno i profesionalno, bez straha i bez naklonosti.

„Zato je izuzetno važno za sve zemlje, a posebno za postojeće i buduće članice EU, da brane i promovišu slobodu medija“, naglasio je on.

„EU čini sve da brani ovo osnovno pravo, podržava dobre zakone i prakse i da suzbija dezinformacije koje unose podele i nepoverenje u demokratiju. Takodje podržavamo medije da rade najbolje što mogu, naročito u ovim teškim danima pandemije KOVIDA-19, kada nam je sloboda štampe potrebna kao nikad do sad“, ukazao je Fabrici u video-poruci na Tviteru.

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri posebno je naglasio važnost novinarstva u očuvanju zdravlja ljudi i demokratije.

„Treći maj je Svetski dan slobode štampe, podsetnik na neophodnost i ključnu ulogu slobodnih medija u zdravim demokratskim sistemima. Solidarni smo sa novinarima na Zapadnom Balkanu“, istakao je Godfri.

Da bi istakao važnost istinitog informisanja, američki ambasador je svoju objavu propratio video-snimkom kako čita navodnu naslovnu stranu izmišljenog tabloida s naslovom na srpskom: „Godfri za vreme policijskog časa jeo ćevape s vanzemaljcima“.

Ambasador Holandije Žil Bešor Pluh istakao je da „demokratsko društvo ne može da živi bez slobodnog i nezavisnog novinarstva, jer ono svakom gradjaninu omogućava da formira svoje mišljenje i slobodno ga izrazi“.

„Tačne i pouzdane informacije su nam posebno potrebne u vreme kriza da bismo razumeli ono što se dešava oko nas i da bi mogli da se pridružimo borbi protiv krize“, poručio je ambasador i najavio da će Holandija u oktobru biti organoizator Svetske konferencije o slobodi medija.

Ambasador Norveške Jorn Jelsta poručio je da su „svakom društvu potrebni visokokvalitetni, objektivni, nezavisni i odgovorni mediji koji mogu da nadziru vlast, pruže informacije od javnog značaja i doprinesu povećanju transparentnosti“.

„Zato je Norveška, zajedno sa EU i s Misijom OEBS, pomagala Vladi Srbije u razvoju nove medijske startegije, a nadamo se da će i akcioni plan za novu medijsku strategiju biti usvojen što je pre moguće“ naveo je on.

Ambasador Nemačke, Tomas Šib, napisao je na „Fejsbuku“ da su „motor demokratije raznolikost mišljenja i slobodni pristup informacijama“.

„Zato su nam potrebni jaki, slobodni i nezavisni mediji. Upravo ovih dana, kada se širom sveta borimo protiv pandemije, važno je da novinari imaju kritički odnos prema razlozima za uvodjenje odredjenih mera, da istražuju njihovu pozadinu i da proverenim podacima raskrinkavaju lažne vesti i dezinformacije“, naveo je Šib.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.