U trendu

Ambasadorka: Indeks rodne ravnopravnosti u Srbiji 55,8, dok je prosek u EU 66,2 odsto

Ambasadorka i generalna sekretarka Foruma za ravnopravnost generacija u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske Delfina O izjavila je danas da je „Srbija uradila izuzetan posao u postizanju rodne ravnopravnosti, ali još uvek mora da predje dug put da bi je postigla, što potvrdjuje i Indeks rodne ravnopravnosti“.

Ambasadorka je na onlajn-panelu „Razgovarajmo o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima“ izjavila da je, zbog planiranja ubrzanih procesa reforme pristupanja EU u ovoj oblasti, važno napomenuti da je indeks za Srbiju u ostvarivanju ovih prava 55,8 odsto, što je znatno ispod proseka EU – 66,2 odsto.

„Ova statistika daje zemlji drugu najnižu ocenu u poredjenju sa ostalim zemljama članicama EU. Jedan od presudnih preduslova za jednakost je telesna autonomija ili mogućnost delovanja prema sopstvenim motivima, razlozima ili vrednostima. Ipak, značajan procenat žena i devojčica u Srbiji nema potpunu telesnu autonomiju“, kazala je ambasadorka Delfina O.

Direktor UNFPA za Srbiju Džon Kenedi Mosoti je rekao da „skoro jedna petina žena u Srbiji donosi odluke o svom reproduktivnom zdravlju zajedno sa svojim partnerima, dok su žene i devojke u romskim naseljima pod još većom opresijom jer 41 odsto njih ne donosi ove odluke nezavisno“.

„Davanjem moći partnerima da u njihovo ime odlučuju o broju dece, metodama kontracepcije ili upotrebi zdravstvene zaštite koja se odnosi na seksualno i reproduktivno zdravlje utiču ne samo na njihovo telo i seksualno i reproduktivno zdravlje, već i na njihov pristup drugim resursima kao što su obrazovanje i zapošljavanje“, dodao je Mosoti.

Na panelu je rečeno i da je upotreba savremene kontracepcije u Srbiji i dalje niska jer samo 21 odsto žena koristi efektivnu kontracepciju, od čega samo sedam odsto žena u romskim naseljima.

Onlajn panel o seksualnom i reproduktivnom zdravlju organizovali su Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije u partnerstvu sa ambasadom Francuske i saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.