U trendu

Amerikanci traže da se objave dokumenta o Draži Mihailoviću

Kopredsedavajući srpskog Kokusa u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po iz Teksasa, uručio je pismo premijerki Srbije Ani Brnabić u kojem traži da se objave dokumenta vezana za suđenje i pogubljenje Dragoslava Draže Mihajlovića, piše Telegraf.rs.

Portal navodi da je kongresmen Po premijerki pismo uručio u sredu, 25. jula, tokom njenog boravka u SAD.

„U duhu prijateljstva izmedu SAD i Republike Srbije, najlepše vam upućujem zahtev da obelodanite materijal koji se odnosi na suđenje i ubistvo Draže Mihailovica“, piše u pismu iz Vašingtona u koje je Telegraf.rs imao uvid.

U pismu se navodi da je general Mihailović igrao ključnu ulogu u spasavanju stotine stranih pilota tokom Drugog svetskog rata, uključujući i američke službe.

„On i ljudi kojima je komandovao pokazali su izuzetnu hrabrost u odbrani naših pilota za vreme misije „Halyard“, tako da verujem da bi u čast i uspomenu na njega trebalo da se učine javnim okolnosti njegove smrti“, piše u pismu.

„Nadam se da ćemo zajedničkim radom uspeti da edukujemo buduće generacije Amerikanaca i Srba o našem dugom istorijskom prijateljstvu kako bi opstalo u godinama koje dolaze“, napisao je Po, prenosi Telegraf.rs.

Premijerka Srbije bila je u poseti SAD povodom stogodišnjice od podizanja srpske zastave nad Belom kućom, a Telegrafu je, kako se navodi, u kabinetu premijerke potvrđeno da joj je kongresmen Po uručio pismo i da će ono biti prosleđeno u redovnu proceduru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar