U trendu

Anketa: Više od polovine gradjana ima negativno iskustvo sa radom lokalne uprave

Nešto više od polovine gradjana Srbije zna da može da traži informacije od javnog značaja koje nastaju u radu organa lokalne uprave ali samo 38 odsto zna i kako to da uradi, pokazaju rezultati ankete o efikasnosti rada lokalnih uprava koji su danas saopšteni na skupu u Beogradu.
Na konferenciji „Kvalitetna uprava na lokalnom nivou – noseći stub dobre javne uprave“ u organizaciji Centra za evropske politike (CEP) rečeno je da 58 odsto gradjana ima pretežno negativno iskustvo sa radom svoje gradske odnosno opštinske uprave a ostali pretežno pozitivno.

Gradjani koji su nezadovoljni uslugama kao razlog najčešće navode prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, „šetanje“ od kancelarije do kancelarije.

Anketa, koja je obuhvatila više od 5.200 gradjana iz 17 gradova i opština u Srbiji, pokazala je i da gotovo trećina ispitanih smatra da njihova lokalna samouprava isključuje gradjane iz procesa donošenja odluka.

Istovremeno samo 17 odsto gradjana smatra da se službenici u njihovoj lokalnoj upravi zapošljavaju prema kvalifikacijama, stručnosti i sposobnostima.

Ostali misle da su za zapošljavanje u lokalnim samouprava ključne političke i lične veze pri čemu čak 78 odsto ukazuje na političke.

Istraživač CEP Vladimir Mihajlović rekao je da gradjani, bez obzira iz kog su regiona Srbije, iste stvari prepoznaju kao pozitivne odnosno negativne u radu lokalnih uprava.

Takodje je podsetio da u EU lokalni nivo vlasti sprovodi više od 70 odsto celokupnog zakonodavstva.

Anketa je pokazala i da devet od deset ispitanika nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave – npr. o budžetu ili urbanističkim planovima.

Takodje je 72 odsto anketiranih reklo da su im službenici tražili da sami pribave dokumenta iz zvaničnih evidencija iako su od 2015. službenici dužni da tu uslugu ponude gradjanima.

Aktivnosti u okviru inicijative „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“ biće  nastavljene do kraja godine.

Inicijativu „Pratim JA“ sprovodi CEP u saradnji sa partnerskim organizacijama – Centrom za ravnomerni regionalni razvoj, Nacionalnom koalicijom za decentralzaciju i Ekološkim centrom Stanište uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i sufinansiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar