U trendu

Armija Severne Makedonije dobila još 26 oklopnih vozila iz SAD

Druga pošiljka od ukupno 26 američkih lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš, namenjenih za oružane snage Severne Makedonije, stigla je u luku Solun u Grčkoj, potvrdila je ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Petrovska je navela da su vozila istovarena sa broda u solunskoj luci i da će narednih dana biti prebačena u kasarnu u Štipu.

„Ovim najsavremenijim i najsofisticiranijim oklopnim vozilima menjamo lice naše vojske i povećavamo borbenu gotovost, odnosno jačamo bezbednost Severne Makedonije ali i NATO“ izjavila je ona.

Makedonska vojska već koristi šest lakih oklopnih vozila JLTV Oškoš, koja su isporučena prošle godine u julu, i koja su korišćena za obuku profesionalnog sastava.

Južni sused Srbije planira da nabavi ukupno 88 JLTV-a, a reč je o poslu koji će biti obavljen u narednih nekoliko godina.

Na ovaj način biće nastavljen proces takozvane „amerikanizacije makedonske pešadije“, s obzirom da je osim JLTV Severna Makedonija iz SAD već nabavila i veća oklopna vozila Strajker.

Armija Severne Makedonije će, ako budu ostvareni raniji planovi, na kraju tog procesa imati 88 vozila JLTV i 45 Strajkera u raznim varijantama.

„Generalštab te zemlje nada se da će nabavkom nove tehnike uspeti da osavremeni inventar svoje vojske koji sada čini čitav niz različitih, mahom zastarelih sredstava, guseničara i točkaša, različitog porekla i stepena ispravnosti i upotrebljivosti. Severna Makedonija koristi oklopna vozila koja su proizvedena u Sovjetskom Savezu, Americi, Nemačkoj, Turskoj i Grčkoj. Raznolikost svih tih sredstava stvara poteškoće u obuci i u održavanju, pa se makedonsko Ministarstvo odbrane odlučilo za unifikaciju kroz nabavke u SAD“, navodi se.

Sredstva za te potrebe biće obezbeđena iz makedonskog budžeta ali će delom predstavljati i donaciju Vašingtona, u nepoznatom odnosu.

„U isto vreme, deo još upotrebljive tehnike proizvedene u SSSR već je upućen u Ukrajinu ili će se to desiti u narednom periodu. Zanimljivo je da je značajan deo svog naoružanja tadašnja BJRM nabavila upravo iz Ukrajine, kada je pre dve decenije bila suočena sa oružanom pobunom lokalnih Albanaca“, dodaje se.

Ukrajina je od Severne Makedonije sredinom prošle nedelje zatražila da joj uputi dodatnu vojnu pomoć, očigledno jer je bila zadovoljna tipovima, kvantitetom i kvalitetom naoružanja koje je iz te zemlje već dobila.

Ministarka Petrovska nije želela da saopšti šta je Ukrajina tražila ali je navela da će Generalštab razmotriti da li može da odgovori pozitivno na zahtev Kijeva, iako je Skoplje načelno pozitivno opredeljeno u tom pogledu.

Prema navodima medija, Ukrajina je od Severne Makedonije od početka rata u februaru prošle godine već dobila određen broj jurišnih aviona Su-25, borbenih helikoptera Mi-24, tenkova T-72, transportera MT-LB, PVO sistema Strela-10 i druge vojne tehnike i municije.

„Iz tog ugla nije teško zamisliti da bi putem ukrajinskih ravnica uskoro mogla da krenu i druga oklopna borbena vozila, a najočigledniji kandidati su vozila iz porodice BTR, BMP i MT-LB, s obzirom da bi ukrajinske posade upravo te oklopnjake mogle odmah da počnu da koriste, imajućiu vidu da ih već koriste u velikim količinama“, piše taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.