U trendu

ASNS sa Ljajićem: Za rad nedeljom mora dodatno da se plati

BEOGRAD – Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su danas sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem o radu nedeljom i saglasili se da za rad nedeljom mora biti uvećano plaćenje.

Kako se navodi u saopštenju ASNS, oformljena je i radna grupa unutar Ministarstva, koja će do kraja godine izaći sa analizama „za i protiv“ zabrane rada nedeljom.

Predsednica ASNS Ranka Savić je upoznala ministra sa problemima sa kojima se susreću zaposleni u trgovini, kao što su, navodi, male plate ili neplaćanje prekovremenog rada.

„Rad nedeljom ne možemo posmatrati samo kao ekonomsku kategoriju koja se meri brojem kupaca i ostvarenim profitom. Rad nedeljom ima mnogo značajniji sociološki, socijalni i zdravstveni aspekt“, istakli su predstavnici ASNS argumente zašto se rad nedeljom mora ograničiti, navodi se u saopštenju.

Ministar Rasim Ljajić je na sastanku istakao da je veoma ozbiljno pristupio tom problemu, piše u saopštenju ASNS.

„Ministarstvo će razmotriti razne modalitete, od neradne prve nedelje u mesecu do nekog drugog modela do koga ce doći posle razgovora sa trgovinskim lancima i sindikatima“, navodi se u saopštenju ASNS.

Predstavnici sindikata kažu da su zadovoljni održanim sastankom, dodajući da će ta inicijativa imati za cilj poboljšanje položaja radnika u trgovini.

„Skrenuli smo pažnju na izuzetno loš položaj zaposlenih, što je prvi korak u borbi za promenu stanja stvari. ASNS će u cilju nastavka ove inicijative imati sastanke i sa ministrom rada i ministrom finansija“, zaključak je predstavnika ASNS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.