U trendu

ASNS: Suštinski cilj države mora da bude briga za radnika

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas, povodom Dana ljudskih prava 10. decembra, da suštinski cilj države mora da bude briga za radnike, zaštitu njihovih prava, fer zarade, dostojanstvo radnika i rada.

ASNS, kako je navedeno, upozorava i zahteva od države da se osvesti, da strategije, politike i mere targetira blagovremeno, selektivno i na odgovoran način.

„Primaran i suštinski cilj mora da bude briga za radnike, zaštitu njihovih prava, fer zarade, dostojanstvo radnika i rada jer od toga zavise i sva druga elementarna ljudska prava i slobode, a pre svega život gradjana, opstanak i kohezija celokupnog društva“, navedno je u saopštenju.

Dodaje se da je neprirodna i nasilna globalizacija, potrošačko društvo dovela do apsurda.

Ističe se da su „primarne i prioritetne opšte, univerzalne vrednosti savremenog sveta dovele do zaborava, zanemarivanja i permanentnog kršenja prava od kojih bukvalno zavisi ljudski život kako pojedinca, tako i porodice, a pre svega, prava na rad, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i iznad svega fundamentalnog prava na život“.

Svetska kriza je, kako je navedeno, u potpunosti ogolela i razbila iluzije o globalnom svetu inkluzije i društvu kvazigradjanskih i pojedinačnih sloboda i jasno pokazala da su osnovne tradicionalne vrednosti nezamenjive i osnova na kojima jedino može da počiva i da se gradi savremeno društvo.

„U našem društvu su devalvirane, ruinirane i unižene sve vrednosti, počev od porodice, obrazovanja, znanja, empatije, elementaranih ljudskih odnosa, više ne postoje autoriteti ni roditelja, ni profesora, ni stručnjaka, ni dokazanih rodoljuba“, naveo je ASNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.