U trendu

Ateisti Srbije: Vojni vrh prekšrio Ustav odlaskom u Hram Svetog save

Udruženje „Ateisti Srbije“ je danas ocenilo da je najviši vrh Vojske Srbije ponovo prekršio Ustav Srbije i Zakon o Vojsci Srbije, jer su najviši oficiri učestvovali u ugradnji delova mozaika u kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na ugradnju poslednjih delova mozaika 30. oktobra su došli oficiri na čelu s delegacijom Generalštaba Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik i general Ljubiša Diković.

Delegacija Generalštaba Vojske Srbije je tada postavila pločice u deo mozaika u hrama Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji, navode Ateisti Srbije, upravo predstavlja „ključni simbol neustavne i nezakonite sprege države i crkve u poslednjih trideset godina“.

„Podsećamo čelnike Vojske Srbije na odredbe Ustava i Zakona. Ustav u Članu 11. precizno kaže da je Srbija svetovna država, te da su crkve i verske zajednice odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna“, poručili su Ateisti.

Udruženje citira i delove Zakona o Vojsci Srbije, koji u Članu 12. kaže da je Vojska „ideološki, interesno i stranački neutralna“, a u Članu 13. stoji da je „pripadnik Vojske Srbije dužan da postupa u skladu sa Ustavom, zakonom, drugim propisima i aktima komandovanja“.

Ateisti su upozorili da u Članu 149. Zakona o Vojsci stoji da su „disciplinski prestupi postupanje kojim se vredja dostojanstvo podredjenih, naročito s obzirom na pol, versko ubedjenje ili nacionalnu pripadnost“.

„Iz navedenih najviših zakonskih akata je jasno da Vojska Srbije, samim tim i njeni čelnici, nemaju nikakvo mesto u bavljenju verskim pitanjima, a posebno ne u promovisanju izgradnje još jednog u moru hramova SPC, u zemlji koja je u samom evropskom vrhu po siromaštvu, korupciji i manjku vladavine prava“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.