U trendu

Autohtona sorta vinove loze u Srbiji 'prokupac' dobila svoju čašu

Autohtona sorta vinove loze u Srbiji „prokupac“ dobila je medjunarodno priznanje u vidu čaše napravljene od najfinijeg kristala za vina od te sorte.

Čašu je proizvela austrijska kompanije Riedel, čime je „prokupcu“, kao i vinarima i vinskoj tradiciji Srbije odato priznanje za autentičnost i kvalitet koji može da se takmiči sa najboljim vinima sveta, saopšteno je iz Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Zahvaljujući podršci USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, prva količina specijalno brendiranih „Prokupac Riedel Performance“ čaša već je stigla u Srbiju, a distribucija počinje od 5. jula, kada će Stefano Canello, potpredsednik kompanije Riedel, posetiti Beograd i predstaviti čašu i njene karakteristike profesionalcima iz vinskog posla, somelijerima i ugostiteljima.

„Prokupac“ je jedna od najperspektivnijih autohtonih sorti Evropeod koje se proizvode upečatljiva crvena vina sa puno voćnog i začinskog karaktera, koja dolaze u nekoliko različitih stilova, sposobna za dugo odležavanje i razvoj u boci.

To je prva autohtona sorta iz Jugoistočne Evrope koja je dobila svoj međunarodni dan, pa se svakog 14. oktobra širom Srbije i sveta, nizom manifestacija, degustacija i festivala obeležava Dan prokupca, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar